Hlavní obsah

V Brně přestalo pršet, ale dráha je mokrá. Velká cena motocyklů může být pěkná divočina

Brno

Počasí se může stát výrazně ovlivňujícím faktorem průběhu nedělní motocyklové Velké ceny na Masarykově okruhu. V Brně od půlnoci pršelo a přestalo teprve hodinu před úvodním závodem, jenže dráha je hodně mokrá a i kdyby déšť už nepřišel, osychat bude pomalu. Přitom všichni jezdci tady dva dny trénovali na suchu a nemají pro odlišné podmínky nasbíraná data pro své motocykly.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Abraham během sobotní brněnské kvalifikace kategorie MotoGP

Článek

Fanoušci navlékli pláštěnky a cestou na okruh šlo zaslechnout, že velká neznámá pro jezdce může být lákadlem pro diváky. „Dá se čekat pěkná divočina," říkal fanoušek v tričku s číslem 46 naznačující, že přeje devítinásobnému mistru světa. Celou sezónu v MotoGP se v sedle Ducati trápící Valentino Rossi cítil šanci právě v dešti.

„Myslím, že na vodě bychom byli více konkurenceschopní. Navíc v Brně se mi vždycky dařilo," říkal třiatřicetiletý Ital. „Když je mokro, může se v závodě stát v podstatě cokoliv a pro nás je to asi jediná šance, jak uspět," doplnil  a potvrdil to skvělým třetím časem v ranním warm-upu. „Déšť je vždycky ošidný," uvažoval i český zástupce v MotoGP Karel Abraham.

Jedinou příležitostí, jak vyzkoušet nastavení na mokro, byla pro všechny tři kategorie právě ranní warm-up. Jezdily se v nich ale časy zhruba o patnáct sekund pomalejší než v sobotní kvalifikaci. „Všichni si zkoušeli, jak se jejich motorky budou na vodě chovat, ale bylo hodně málo času," tvrdil Kornfeil, jemuž až 21. ranní čas trochu přidělal vrásky.

Nešlo přitom jen o nasazení odlišných pneumatik, přičemž ty na mokro nejsou hladké a pro lepší přilnavost mají vzorek. Když prší, mění se i parametry podvozku a logicky jezdci snižují absolutní rychlost. Zatímco na suchu jezdily v sobotu čtyřtaktní stroje Moto3 přes 216 km/h, při mokrém warm-upu se málokdo dostal přes dvoustovku. V silnějších kategoriích dosahoval ten rozdíl top speedu téměř pětadvacet kilometrů v hodině.

„Sice jsem tady před dvěma lety zajel nejlepší výsledek taky na mokru, ale na závod v Brně jsem si přál sucho. Teď už vidím, že se mi to nesplní," konstatovala domácí naděje ve třídě Moto3 Jakub Kornfeil, který letos v Jerezu spadla právě na osychající trati. „Když se vyjede stopa, je to hodně ošemetné, protože vedle ní to děsně klouže," připomněl Abraham. Přestože kolem desáté hodiny déšť ustal a předpověď počasí slibuje už jen ojedinělé přeháňky, každopádně se začne na mokru.

Výsledky ranního warmu-upu v Brně
MotoGP:
1. Spies (USA, Yamaha) 2:06,906
2. Pedrosa (Šp., Honda) +0,240
3. Rossi (It., Ducati) +0,339
...11. Abraham (ČR, Ducati) +3,265.
Moto2:
1. Redding (Brit., Honda Kalex) 2:13,619
2. Lüthi (Švýc., Honda Suter) +0,091
3. Marquez (Šp., Honda Suter) +0,592.
Moto3:
1. Folger (Něm., Kalex KTM) 2:22,464
2. Khairuddin (Mal., KTM) +0,488
3. Martin (Šp., FTR Honda) +0,889
...7. Popov (ČR, Mahindra) +1,429
21. Kornfeil (ČR, FTR Honda) +3,859.

Reklama

Související témata: