Hlavní obsah

Zemřela motocyklová legenda Jaroslav Bříza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek zemřela po vážné nemoci ve věku 78 let jedna z legend českého motocyklového sportu Jaroslav Bříza. V sedmdesátých letech patřil k oporám slavného československého Trophy Teamu, který byl na Šestidenních motocyklových soutěžích takřka neporazitelný.

Foto: archiv J. Břízy

Po 50 letech, zleva Jos. Fojtík, Jar. Bříza, Květ. Mašita a Petr Čemus, čtyři žijící. Foto P. Horník

Článek

Poprvé v elitní šestici, bojující o Trofej národů, později Světovou trofej v roce 1966 ve švédském Villingsbergu, kde československé sexteto skončilo páté. V těchto letech docházelo ke generační výměně, základ tvořili jezdci pražské Dukly v čele s Břízou a Josefem Fojtíkem, který tým vedl jako kapitán.

O rok později v Zakopaném už byli Čechoslováci třetí, do týmu přibyla legenda největší Květoslav Mašita, Bříza na Jawě 360 byl však jeho neodmyslitelnou součástí. V roce 1968 skončil československý Trophy Team v San Pellegrinu druhý a stejné umístění zopakoval i v následujícím roce v Garmisch-Partenkirchenu.

Foto: archiv J. Břízy

Mistři světa 1970 zleva Jaroslav Bříza, Josef Fojtík, Zdeněk Češpiva, Květoslav Mašita, František Mrázek a Petr Čemus, archiv Fojtík

Historickým zlomem byl rok 1970. Šestidenní se jela ve španělském El Escorialu a Čechoslováci slavně zvítězili. Poprvé se jelo o Světovou trofej a oficiální titul mistrů světa.

„Někteří lidé o nás pochybovali, že jsme pořád druzí. Ve Španělsku jsme bydleli v klášteře. Zdeněk Češpiva tam sundal ze zdi kříž, a na ten jsme přísahali, že vyhrajeme. Byla to těžká soutěž, žádná Šestidenní není lehká, ale my jsme to dokázali," vzpomínal Bříza při loňském padesátiletém výročí.

Nechyběl ani u dvou následujících triumfů na ostrově Man a ve Špindlerově Mlýně. Šestidenní jel celkem dvanáctkrát a později pomáhal svým následovníkům jako člen doprovodu.

Foto: archiv J. Břízy

Ve čtvrtek zemřela po vážné nemoci ve věku 78 let jedna z legend českého motocyklového sportu Jaroslav Bříza.

„V Jardovi odešel nejen skvělý jezdec, ale především velký kamarád, rovný chlap, tvrďák, který do poslední chvíle kolem sebe šířil dobrou náladu a snažil se i přes zdravotní problémy pomáhat a udržovat vzpomínky na nejslavnější éru československého endura," charakterizoval Břízu pětinásobný vítěz Šestidenní a kapitán týmu v jeho nejslavnější éře sedmdesátých let Josef Fojtík.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články