Hlavní obsah

Zlom, návrat! S ruským mistrem světa v sestavě dřímá v týmu zničující síla

Už je to bráno jako hotová věc. S návratem velké hvězdy počítá její stávající klub, ruský mistr světa Arťom Laguta se tak znovu bude moci představit v akci na plochodrážních oválech. Zatím alespoň v Polsku. Tamními médii avizovanou novinku zatím nepotvrdil nejvyšší motoristický orgán, Sparta Wroclaw si však ruského jezdce už nechala demonstrativně zapsat na soupisku pro příští rok. A právě s Lagutou se chce vrátit na polský extraligový trůn, který bez ruské opory letos opustila.

Foto: @ facebook Sparta Wroclaw

Ruský plochodrážní mistr světa Arťom Laguta.

Článek

Lagutův příběh je poněkud spletitý. V tomto roce nemohl jezdit, ač v Polsku léta žil a žije, má i tamní občanství, ale v závodním světě byl držitelem ruské licence. Tu teď mění za polskou. A už tedy podle všeho nic nebrání jeho startu v Polsku.

V sestavě pro extraligu se ve Wroclawi shromáždila další esa: Tai Woffinden, Daniel Bewley, Maciej Janowski a Pjotr Pawlicki. „S takto silným týmem bude Sparta opět hlavním favoritem na vítězství v týmovém mistrovství Polska," bere jako hotovou záležitost Rusův návrat web przegladsportowy.pl.

Laguta letos na přelomu zimy a jara zažíval pozoruhodné momenty. V prvních dnech ruské invaze se vůči válce ostře vymezil. Okamžitě byl ztrestán ruským orgány zákazem startu, totéž záhy provedli Poláci, s tím, že je nepřípustné, aby v jejich zemi závodil, byť měl polské občanství. S ruskou licencí nemohl ani na mezinárodní scénu obhajovat titul mistra světa v Grand Prix. Zcela zmizel z mediálního světa.

Hlasy na jeho podporu byly příliš chabé, ovšem neustávaly. A s občanstvím a teď už i licencí v barvách Polska je podle odborníků jeho případ neprůstřelný, i když se objevily hlasy zástupců sponzorů. Ti hrozili, že pozastaví přísun peněz do polské ploché dráhy, pokud v ní bude působit Rus.

Vrcholný motoristický orgán v Polsku by s případným trváním na zákazu podle webu przegladsportowy.pl mohl narazit u soudu, pokud by se na něj Laguta obrátil.

Podobné jsou případy dalších ruských jezdců s polským občanstvím Emila Sajfutdinova a Andreje Kudrjašova. Naopak druhý z Lagutů Grigorij se v minulých měsících postavil názorově na ruskou stranu a dveře k závodění si tak zřejmě zavřel.

Polsko, zemi ploché dráze zaslíbenou, momentálně vzrušují transakce v rámci přestupového okna. Tu největší udělal mistr světa Bartosz Zmarzlik, když odešel z Gorzowa do Lublinu, ale Lagutův návrat do Wroclawi je brán též jako mimořádná atrakce.

Otázkou je, jak to vše při očekávaném potvrzení jeho návratu na polské dráhy bude na mezinárodní scéně. Obsazení seriálu Grand Prix pro příští rok je už dané. Otázkou je, zda Polsko případně Lagutovi a dalším Rusům přidělí svá místa v kvalifikaci pro GP 2024.

Mezinárodní motocyklová federace pro Rusy uplatňuje plošný zákaz startu.

Reklama