Hlavní obsah

Zrychlil málo, týmový kolega mu nepomohl. Salač odstartuje až ze sedmé řady

Brno

V kvalifikaci sice nepatrně zrychlil oproti tréninkům, jenže na elitu Moto3 to nestačilo. Jediný český účastník brněnské Velké ceny Filip Salač dosáhl v sobotním odpoledni dvacátého času, což ho řadí až do sedmé řady startovního roštu pro nedělní čtvrtý závod MS silničních motocyklů, který odvysílá i neplacený kanál Nova Action.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Salač na archivním snímku.

Článek

Salač působil hodně rozmrzele, podle informací televize Nova mu totiž neklapla dohoda s týmovým kolegou Arbolinem, že se vzájemně vytáhnou k hodně rychlému kolu. Oba to mělo dostat minimálně na hranu desítky. Osmnáctiletý mladík práci pro Itala odvedl a udělal mu tam větrný slipstream, takže Arbolino svůj vysněný čas zajel, ale vzápětí zahnul do boxů.

Český jezdec stáje Rivacold Snipers zůstal na trati osamocen, už se neměl koho chytit a potřebného zrychlení nedosáhl. „Bohužel strategická chyba," uznal Salač, jenž byl v konečném hodnocení kvalifikace dvacátý. Naopak osmý Arbolino se postaví do třetí řady, hned vedle něj bude stát lídr šampionátu Arenas.

Salač byl přitom naštvaný už po ukončení tréninků, kdy mu jury za porušení zákazu předjíždění při vyvěšení žluté vlajky odebrala jeho nejlepší čas a tím mu znemožnila přímý postup do finální části kvalifikace. Pole position v nejslabší třídě získal poprvé v kariéře další Španěl Fernandez. Společnost v první řadě mu budou dělat Argentinec Rodrigu a Japonec Suzuki, který se i při čtvrté letošní kvalifikaci dostal mezi elitní trojku.

V MotoGP si časem 1:55,687 vyjel naprosto senzačně pole position Johan Zarco se satelitní ducati z týmu Avintia, v jehož barvách měl podle původně podepsané smlouvy i letos jet Karel Abraham. Nakonec byl ale španělskou soukromou stájí upřednostněn Francouz a v soboto v Brně se mu odvděčil. „Přijde mi to celé až neuvěřitelné, ale vyplatila se spousta tréninkové práce, kterou jsme od pátku udělali. Chytil jsem dobrou stopu na jednoho kolo, ale teprve uvidíme, jak to budu mít se závodním rytmem, rychlostí i vydrží," řekl Zarco.

Zítra na roštu bude vedle sebe mít krajana Fabiana Quartarara, který vyhrál obě předchozí kvalifikace v Jerezu a s plným ziskem bodů dominuje MS. „Když jsem měl tady rozjeté hodně rychlé poslední kolo, ustřelil mi pár zatáček před koncem předek, ale zase jsem poznal, kde je hrana přípustného rizika a to je pro závod možná důležitější než pole position," mínil.

Tovární jezdci po velmi dlouhé době chybí v první řadě. Nejlepší z nich byl až pátý Španěl Viňales. Jeho týmový kolega s yamahou Rossi byl desátý a pojede ze čtvrté řady. Ještě hůř dopadl další Ital. Úřadující vicemistr světa Dovizioso s továrním motocyklem značky Ducati obsadil v kvalifikaci až 18. místo a start ze šesté řady je pro něj velkou komplikací pro vyhlídky na úspěch v nedělním závodě.

Úplnou katastrofu prožil tovární tým Repsol Honda, neboť Bradl s A. Márquezem obsadili v kvalifikaci poslední dvě příčky, což ještě nikdy tuto japonskou fabriku nepotkalo. Absence zraněného M. Márqueze, jenž se zlomenou pažní kostí nebude zřejmě schopen jet ani příště v Rakousku, tak představuje pro Hondu zásadní problém.

Kvalifikace na Velkou cenu České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů:
Moto3:
1. Fernández (Šp./KTM) 2:08,372
2. Rodrigo (Arg./Honda) -0,211
3. Suzuki (Jap./Honda) -0,336
...
20. Salač (ČR/Honda) nepostoupil do druhé části kvalifikace.
MotoGP:
1. Zarco (Fr./Ducati) 1:55,687
2. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,303
3. Morbidelli (It./Yamaha) -0,311
Moto2:
1. Roberts (USA/Kalex) 2:01,692
2. Lowes (Brit./Kalex) -0,130
3. Bastianini (It./Kalex) -0,189

Reklama

Související témata: