Hlavní obsah

Novotný slavil doma na zahradě, Nikodém smutnil po první letošní absenci na pódiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro vítěze téměř všech divizí zněla při pátém dílu mistrovství Evropy v autokrosu česká hymna a lídr kategorie Buggy do 1600 ccm Jakub Novotný, který je v novopacké Štikovské rokli doma, mohl s nadsázkou vyprávět o tom, že vyhrál doma na zahradě. Až poslední závod královské Super Buggy patřil cizincům, i když obhájce titulu Petr Nikodém stál na pole position. Nechal se ale zavřít od soupeřů v první zatáčce, cílem projel čtvrtý a letos poprvé chyběl na pódiu. Už podruhé v tomto roce triumfoval Mike Bartelen z Nizozemska.

Foto: Tomáš Němec

Petr Nikodém v akci.

Článek

Teprve osmnáctiletý Novotný uspěl a posílil své vedení v šampionátu, i když do finále odstartoval lépe Němec Wibbeler. „Do kopce jsem už měl lepší akceleraci a nahoře u depa v sobě objevil větší koule na předjetí zvenku. Pak jsem si vyjel docela komfortní náskok a užíval si podporu hodně tisícovek lidí podél trati," říkal šťastný vítěz, jenž pochází z Konecchlumí nedaleko areálu, kde se závodilo. „Je to jako kdybych vyhrál doma na zahradě," smál se.

Emoce s ním hodně cloumaly. „Je to úplný masakr. Sjel se tady v šestnáctistovkách rekordní počet 36 aut a já jsem v cíli první, takže brečím jako malé dítě a slzy k tomu patří," říkal Novotný dojatě, když pohnutě poslouchal českou hymnu.

Moc si ji přál slyšet také Petr Nikodém, jenž si vedl parádně v kvalifikačních jízdách a nezaváhal ani v semifinále. Ve finále se na něj ale lepila smůla. Sice dokázal předjet Merciera, ale vzápětí měl defekt levé zadní gumy a propadl se až na třetí místo.

V té chvíli předvedl několik salt a letěl až přes svodidla Nizozemec van Alsten a závod zastavila červená vlajka. Restartu předcházel pětiminutový prostor na opravu, takže Nikodém měl auto v pořádku, jenže v první zatáčce se před něj dostali tři soupeři, které přes veškerou snahu na trati už nepředjel. „Maličké zaspání na startu a pak už to nešlo, i když jsem topil pod kotlem," tvrdil.

„Přece jen už jsme jeli poslední motor, který byl k dispozici. Dělal jsem sedm kol, co šlo, ale na stupně vítězů mě to nedostalo," říkal Nikodém, který před pár dny oslavil 24. narozeniny a přál si z Nové Paky úplně jiný dárek než 4. místo v cíli. „Nějak mi to tady není souzené," povzdechl si jezdec, který ale zůstává v čele šampionátu.

Evropský závod kategorie Junior Buggy vyhrál lídr šampionátu Arnošt Florián, rámcový závod divize Touring ovládl Otakar Výborný.

ME v autokrosu v Nové Pace - Buggy 1600:
1. NOVOTNÝ (ČR)
2. Wibbeler (Něm.)
3. Peters (Luc.)
...5. KINDL
7. M. VACULÍK
PYTLOUN (všichni ČR) nedokončil
stav šampionátu:
1. NOVOTNÝ 122
2. Wibbeler 118
3. Peters 107
...11. M. VACULÍK 48
12. PYTLOUN 47
21. KINDL 16
Super Buggy:
1. Bartelen (Niz.)
2. Mercier
3. R. Theuil (oba Fr.)
4. NIKODÉM
...7. JORDÁK
11. HOŠEK
13. V. VACULÍK
15. ANTONY
19. BARTOŠ
20. HORÁK (všichni ČR)
stav šampionátu:
1. NIKODÉM 150
2. Mercier 132
3. Bartelen 125
...5. ANTONY 94
6. JORDÁK 88
7. BARTOŠ 76
8. HORÁK 67
11. V. VACULÍK 50
12. HOŠEK 44

Reklama

Související témata: