Hlavní obsah

Citroën si dá v MS pauzu. Loeb bude pokračovat s peugeotem

Paříž

Devítinásobný světový šampión v rallye Sébastien Loeb z Francie končí po patnácti letech spolupráci s automobilkou Citroën. Jednačtyřicetiletý závodník však bude pokračovat v barvách francouzského koncernu PSA, neboť se stal členem týmu Peugeot Sport. Za něj nastoupí již do lednové Rallye Dakar.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Sébastien Loeb při Katalánské rallye 2004.

Článek

"Končí tím pro mě jedna kapitola. Jsem ale rád, že jsem se mohl podílet na úspěchu Citroënu v rallyeovém mistrovství světa i seriálu cestovních vozů," uvedl Loeb, který s vozy Citroën vyhrál 78 závodů MS v automobilových soutěžích.

"Vedle úspěchů jsme toho společně i hodně zažili," podotkl jezdec, který rallyeové MS opustil po svém devátém titulu v roce 2012 a přestoupil na okruhy. I poté absolvoval několik rallye, naposledy se letos představil na Rallye Monte Carlo.

Svůj odchod od Citroënu oznámil v den, kdy automobilka potvrdila, že v příštím roce bude v MS chybět. "Bude mi chybět hlad týmu po úspěchu. Neodcházím ale daleko, zůstávám v koncernu PSA Peugeot Citroën a mám před sebou novou výzvu," podotkl Loeb.

Citroën si dá pauzu

Citroën, který dominoval v letech 2014 až 2012 světové rallye, příští rok nebude v šampionátu WRC startovat. Tým se během roční pauzy hodlá soustředit na vývoj nového vozu a na rok 2017 chystá návrat.

Dříve suverénní Citroën po odchodu Sébastiena Loeba a příchodu Volkswagenu do MS marně vzpomíná na dřívější úspěchy. V letošním šampionátu uhájil těsně druhé místo před Hyundaiem a skončil s velkým odstupem za vítězným Volkswagenem.

"S osmi světovými tituly a rekordními 94 výhrami jsme zažili bezkonkurenční úspěch ve WRC," připomněla šéfka Citroënu Linda Jacksonová. "Vrátíme se v roce 2017, kdy přijde na scénu nová velmi atraktivní generace aut, a začneme psát další kapitolu v naší historii," dodala.

Zatím není jasné, co bude po odchodu továrního týmu z MS s jeho dosavadními jezdci Britem Krisem Meekeem a Norem Madsem Östbergem.

Reklama

Související témata: