Hlavní obsah

Macík vyhrál na Dakaru etapu. Prokop nebyl nejostřejší tužkou, i tak se zlepšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Martin Macík si připisuje na Dakaru třetí etapové vítězství. V kategorii kamionů vyhrál osmé dějství letošního ročníku, když Nizozemce Mitchela van den Brinka porazil o jednu minutu. Aleš Loprais skončil třetí, ovšem navýšil průběžné vedení v soutěži na 16 minut. Motocyklista Martin Michek zajel své letošní maximum, když byl i přes nepříjemné poranění nohy jedenáctý. Martin Prokop se v nabité třídě aut posunul už na sedmou pozici.

Musel zatnout zuby a vydýchat to. Martin Michek si v osmé etapě poranil nohuVideo: Orion Moto Racing Group

 
Článek

Macík sice po výhře zůstává celkově čtvrtý, nicméně na třetího Van Kasterana mu chybí už jen 47 vteřin. Vede Aleš Loprais, jenž má 16 minut k dobru na druhého Martina van den Brinka. Macík pak na Lopraise ztrácí necelých 39 minut.

„Bylo to hodně o kamení. Na začátku jsem jel raději volněji. V dunách jsem nebyl tak rychlý, jak bych chtěl. Trošku pracovaly nervy. Ale jsme v cíli jako první. Jsme šťastní, protože to byla hezká etapa," řekl Macík.

Zraněný Libor Podmol se vrátil z Dakaru. Z letiště ho domů vezla sanitkaVideo: Sport.cz

Mezi motorkáři triumfoval Ross Branch, celkové vedení po korekci výsledků patří Američanu Skyleru Howesovi. Martin Michek skončil 11. a zůstává na 14. příčce, byť o necelé dvě minuty snížil ztrátu na Slováka Svitka, který je v pořadí před ním. Avšak poranil si pravou nohu.

"Hned na devátém kilometru nebyla zaznamenána v roadbooku taková větší díra od vody. Takže jsem tam letěl, a to tak, že jsem dopadl do ostré protihrany. S motorkou jsem se zastavil a prošlápl jsem si nohy. Celkem dost mě bolí pravá noha a nemohu na ni úplně šlapat. Prvních padesát kilometrů jsem měl mžitky, trvalo, než jsem se z toho nějak vyfoukal. Poté jsem chytl dobré tempo, jedenácté místo je perfektní, skvělé. Jelo se mi dobře jak v dunách tak po pistách. Budu nohu hodně ledovat tu nohu, aby byla v pořádku. Kousnu to," řekl Michek.

V kategorii aut po dodatečné penalizaci Carlose Sainze zvítězil Sébastien Loeb. Průběžně pak s více než hodinovým náskokem vede Násir al-Attíja.

Martin Prokop dnes ztratil přes 21 minut, dojel 14. Nicméně celkově se posunul už na sedmou příčku a atakuje tak své dakarské maximum z roku 2019, kdy byl šestý. Navíc po pondělním dni volna přijdou na řadu techničtější etapy, ve kterých by jeho vůz neměl tolik ztrácet.

„Dneska jsem od rána nebyl nejostřejší tužka v penálu, nebyl jsem moc při smyslech, což odpovídalo i našemu tempu. Ale hlavní mise byla odvést auto do cíle, potřebovali jsme dokončit první týden a jít si trochu odpočinout. Máme toho plné kecky. Jsem rád, že sjedeme z té vysoké výšky a mokrého písku a budeme se zase hrabat rychleji a pofrčí nám to," řekl Prokop po erzetě, která rozpůlila letošní Dakar.

Rallye Dakar - 8. etapa: Davadmí - Rijád (823 km celkově/346 km rychlostní zkouška).
Automobily:
1. Loeb, Lurquin (Fr., Belg./Prodrive) 3:34:24
2. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) -2:11
3. Sainz, Cruz (Šp./Audi) -3:31
...
14. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -21:45
Průběžné pořadí:
1. N. Attíja, Baumel 31:02:58
2. Lategan, Cummings (JAR/Toyota) -1:03:46
3. Moraes, Gottschalk (Braz., Něm./Toyota) -1:20:22
...
7. Prokop, Chytka -2:37:00.
Motocykly:
1. Branch (Botsw./Hero) 3:46:18
2. Sanders (Austr./Gas Gas) -3:15
3. Klein (USA/KTM) -3:33
...11. Michek -10:02
42. J. Brabec -1:06:26
44. Pabiška (všichni ČR/KTM) -1:08:58
Průběžné pořadí:
1. Howes (USA/Husqvarna) 30:33:16
2. K. Benavides (Arg./KTM) -1:13
3. Klein -1:13
...
14. Michek -1:10:50
33. J. Brabec -5:40:51
42. Pabiška -8:02:23
Čtyřkolky:
1. Andújar (Arg./Yamaha) 4:56:05
Průběžné pořadí:
1. Giroud (Fr./Yamaha) 37:57:04

Reklama