Hlavní obsah

Estonskou rallye vede obhájce Rovanperä, nejrychlejší je ale Tänak

V čele Estonské rallye je po první etapě mistr světa Kalle Rovanperä, který na tamních tratích obhajuje triumf z předchozích dvou let. Finský lídr šampionátu za volantem toyoty vede s třísekundovým náskokem před Belgičanem Thierrym Neuvillem, třetí je další pilot Hyundai Esapekka Lappi z Finska a ještě čtvrtý Brit Elfyn Evans ztrácí na vedoucího týmového kolegu jen 14 sekund. Nebýt ale pětiminutové penalizace, kterou obdržel ještě před startem osmé soutěže v sezoně kvůli výměně motoru, byl by v čele pořadí domácí jezdec Ott Tänak s fordem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Tänak vyhrál už čtvrteční prolog a dnes přidal dalších pět dílčích triumfů. Rovanperä ovládl zbylé dva testy a na trati byl v součtu časů o třináct sekund pomalejší než estonský rival. Tänak, který domácí soutěž vyhrál už čtyřikrát v kariéře, se v průběhu dne posunul z předposledního místa až na současné jedenácté. V relativně blízkém dosahu má ještě tři soupeře, ale za sedmým Takamotem Kacutou zaostává momentálně o téměř čtyři minuty.

"Když člověk nebojuje o vítězství v rallye, je to složité. Nezačínal jsem dnes s moc dobrou náladou, ale pomalu si zvykám a momentálně to není tak zlé. Podpora fanoušků je obrovská, proto stále šlapu na plyn," řekl Tänak.

Jediný český účastník závodu Filip Kohn s fiestou figuruje po osmi zkouškách na 33. pozici s více než třináctiminutovým mankem na lídra.

Estonská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 1:12:22,2
2. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -3,0
3. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) -12,2
4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -14,1
5. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -33,8
6. Loubet, Gilsoul (Fr./Ford Puma) -48,8
...
33. KOHN, Woodburn (ČR, Brit./Ford Fiesta) -13:14,9

Reklama

Související témata: