Hlavní obsah

Grönholm v Japonsku havaroval a může přijít o vedení v MS

OBIHIRO

Hned v první etapě skončil boj o vítězství v Japonské rallye pro vedoucího jezdce mistrovství světa Marcuse Grönholma. Finský pilot Fordu vyjel ve čtvrté rychlostní zkoušce z trati, poškodil rám svého vozu focusu a musel odstoupit z průběžné první pozice.

Článek

Ideální šance posunout se do čela šampionátu se tak naskytla obhájci prvenství Francouzi Sébastienu Loebovi. Úřadující trojnásobný mistr světa s citroënem je zatím druhý se ztrátou necelých jedenácti sekund na Fina Mikku Hirvonena. Třetímu místo patří dalšímu Finovi Jarimu-Mattimu Latvalovi, který jede rovněž s fordem.

Grönholm, jenž vede seriál před Loebem o čtyři body, se může v sobotu vrátit do soutěže podle pravidla SupeRallye. "Bude složité auto opravit, na mojí straně dostalo velkou ránu, ale uděláme pro to všechno," uvedl finský pilot v tiskové zprávě. Pokud se však opravdu v sobotu na tratě rychlostních zkoušek vydá, za neabsolvování šesti testů dostane penalizaci 30 minut.

Grönholm chtěl pokračovat, technický delegát ho nepustil

Finskému pilotovi se stala osudnou necelé tři kilometry dlouhá erzeta, ve které notně poškodil svůj vůz a nejvíce jeho levou stranu. Grönholm chtěl původně pokračovat v rallye i v dnešní druhé části rychlostních zkoušek, technický delegát FIA ho však ze servisní zóny zpěť na trať z bezpečnostních důvodů nepustil.

Grönholmovy problémy nahrály Loebovi, který v průběžném pořadí MS na finského soka ztrácí čtyři body. V Japonsku, kde loni vyhrál, tak má jedinečnou šanci dostat se zpět do čela. "Nebude to ale nic jednoduchého. Musím udržet koncentraci, navíc Hirvonen i Latvala jedou dobře, takže vyhrát nebude snadné," řekl Loeb na oficiální internetové stránce rallye.

Loeb nebyl spokojen s nastavením svého vozu

Vládce světové rallye posledních let však zřejmě nebude moc riskovat. "Když budu třetí, budu mít v čele MS ale náskok pouze dvou bodů," podotkl Loeb, který v pátek nebyl moc spokojen s nastavením svého vozu Citröen C4 WRC. "Byl nedotáčivý. Zkusíme změnit nastavení a zítra se uvidí," dodal francouzský pilot.

Pohromou skončila první etapa pro jezdce domácí stáje Subaru. Exmistr světa Nor Petter Solberg zastavil po páté erzetě kvůli porouchané převodovce, Australan Chris Atkinson havaroval na následujícím měřeném úseku.

V první etapě v pátek jezdci absolvují už pouze dvě divácké supererzety dlouhé 1350 metrů.

Japonská rallye po osmi rychlostních zkouškách:
1. Hirvonen (Fin./Ford) 59:12,8, 2. Loeb (Fr./Citroën) -10,8, 3. Latvala (Fin./Ford) -12,6, 4. Sordo (Šp./Citroën) -41,2, 5. H. Solberg (Nor./Ford) -47,2, 6. Stohl (Rak./Citroën) -1:28,0.
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.