Hlavní obsah

Loeb si užíval při prvním rande s C4 WRC

PRAHA

Suverénní vítěz letošní ročníku mistrovství světa v rallye Sébastien Loeb se v závěru týdne poprvé posadil za volant nového speciálu Citroën C4 WRC. Dvojnásobný světový šampión prohnal nástupce veleúspěšné Xsary WRC zatáčkámi v jihiofrancouzské oblasti Var a jak řekl, stálo první setkání s vozem za to.

Foto: Citroën

První testy vozu Citroën C4 WRC

Článek
Fotogalerie

Tovární tým Citroën vyslal nový vůz ma asfalt a testovací jezdec Philippe Bugalski najel za příznivého počasí bez potíží víc než 300 kilometrů. Třetí den testů přišla řada na Loeba, který stihl zajet první zkoušku ještě na suché trati, pak už ale mohl dokázat své umění za sílícího deště.

Bude vůz C4 WRC stejně úspěšný jako jeho předchůdce Xsara WRC?
Hlasujte v anketě pod článkem?

"Už po několika kilometrech jsem se cítil v pohodě, i přes ne zcela příznivé podmínky díky nestálému počasí. Vůz je 'zdravý' a snadno pochopitelný. Byl navržen s cílem homolagace verze WRC, jsou tam tedy patrné mnohé podobnosti s vozem, který dobře znám," pochvaloval si jednatřicetiletý jezdec.

Loeb po prvním osahání nové zbraně Citroënu s ochotou ohodnotil jízdní vlastnosti vozu. "Zavěšení dobře pohlcuje vertikální nerovnosti, což přispívá určitému komfortu a výkonnosti vozu. Vyvážení a stabilita jsou ale dost odlišné od toho, co znám. C4 je jako stvořená pro pomalejší úseky. Záď dobře sedí a nedochází k jejímu vychylování v zatáčkách. Obecně mohu říci, že jsem si to první rande s 'cé čtyřkou' opravdu užil!" líčil vítěz deseti letošních soutěží MS.

Spokojenost s prvními testy neskrývalo ani vedení týmu. "Pro techniky je hodnocení pilota z prvních kilometrů zajetých za volantem zcela nového vozu tou nejcennější informací. Podmínky povrchu se navíc měnily, a to ještě rozšířilo množství výstupních dat. Mohu konstatovat, že máme to, co jsme sem přišli hledat," řekl technický šéf Xavier Mestelan-Pinon.

Tovární tým Citroën se po letošní sezóně stáhl ze světového šampionátu a během příštího roku se bude věnovat vývoji nového vozu pro MS 2007. Loeb odjede kompletní seriál s Xsarou WRC a tovární podporou v barvách soukromého týmu Kronos Racing. Přitom se bude podílet na vývoji vozu C4 WRC.

Francouzská stáj se po dlouhých letech vrátila do seriálu MS v roce 2003 a díky dvojici Loeb - Carlos Sainz se hned radovala z vítězství v hodnocení značek. Loeb tehdy prohrál souboj o mistrovský titul s Norem Petterem Solbergem ze stáje Subaru, v následujících dvou sezónách už si královskou korunu ujít nenechal.

Reklama

Související témata:
Citroën C4