Hlavní obsah

Macháček zvažuje, že se na Dakar vrátí opět se čtyřkolkou

Po dalším nezdaru za volantem buggyny zvažuje Josef Macháček možnost, že by se na Rallye Dakar opět představil za řidítky čtyřkolky. Pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek se před lety rozhodl, že přesedne do automobilu, a vsadil na dvoumístnou buggynu. Letos i loni jej ale zastavily technické problémy a popáté za sebou se tak nedostal do cíle.

Foto: Racing Barth, ČTK

Josef Macháček s navigátorem Martinem Plechatým.

Článek

"V hlavě už má další plány, které zatím nechce prozradit. Je ale jasné, že uvažuje o návratu na Rallye Dakar se čtyřkolkou. Bude tedy čekat na rozhodnutí ředitelství závodu, zda ho na příští ročník přijmou," uvedli v tiskové zprávě zástupci týmu Barth Racing, za který Macháček momentálně závodí.

Osmapadesátiletý závodník vyhrál Dakar naposledy v roce 2009 a od té doby se mu v Jižní Americe přestalo dařit. Zastavily jej zdravotní problémy, potíže s technikou i spory s organizátory o správnosti konstrukce čtyřkolky. I proto si pro letošek dal jednoduchý cíl - dojet do cíle.

Ale opět se mu to nepodařilo, v 6. etapě své snažení kvůli technické poruše vzdal. Jenže podle všeho předčasně. Když totiž technik buggynu v bivaku rozebral, zjistil, že závadu šlo na trati opravit. "Bylo to moje špatné rozhodnutí," připustil Macháček. Co přesně se s jeho strojem stalo, tým nezveřejnil. Podle první informace praskla hřídel mezi převodovkou a motorem.

Macháček s navigátorem Martinem Plechatým ukončili účast na Dakaru i proto, že nevěřili, že by k nim včas dorazila asistence. "Solné jezero, které bylo součástí etapy a přes které by směřovala pomoc, bylo vloni neprůjezdné. Letos tomu tak nebylo a servisní pomoc by do tří hodin byla na místě," přiznal tým.

Reklama

Související témata: