Hlavní obsah

Mistr světa Rovanperä obhájil vítězství v Portugalské rallye a vede MS

Mistr světa Kalle Rovanperä vyhrál po roce opět Portugalskou rallye. Finský pilot týmu Toyota v závěrečné etapě uhájil vedení před španělským soupeřem Danim Sordem a vybojoval premiérový triumf v sezoně. Zároveň se ujal vedení v šampionátu, ze třetího místa se posunul před týmové kolegy Elfyna Evanse, který už v pátek v Portugalsku havaroval, a dosavadního lídra seriálu Sébastiena Ogiera, jenž nebyl na startu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kalle Rovanperä vyhrál po roce opět Portugalskou rallyeVideo: sntv

 
Článek

Český pilot Erik Cais se po opravě zlomeného kola po sobotní nehodě vrátil do soutěže s penalizací a byl klasifikován na 34. místě.

Rovanperä byl během soutěžního víkendu nejrychlejší v deseti z celkových 19 zkoušek včetně závěrečné power stage a zvítězil s náskokem 54,7 sekundy. "Trvalo to příliš dlouho, ale jsme zpátky. Musím vyjádřit velké díky Jonnemu (spolujezdci Halttunenovi) a týmu," radoval se dvaadvacetiletý Rovanperä, který se dočkal triumfu poprvé od začátku října, kdy vyhrál na Novém Zélandu.

Nejlepší výsledek v sezoně si připsal i Sordo. Za ním skončil s téměř půlminutovým odstupem kolega z týmu Hyundai Esapekka Lappi, který zopakoval výsledek z předchozí Chorvatské rallye.

Fin profitoval z technických problémů dalšího jezdce ve voze korejské automobilky Thierryho Neuvillea z Belgie. Pětinásobný vicemistr světa od první zkoušky závěrečného dne postrádal výkon motoru a propadl se ze třetího místa po sobotě na páté s konečnou ztrátou přes osm minut. Před ním se umístil ještě exmistr světa Ott Tänak z Estonska ve fordu, jenž se posunul na druhé místo hodnocení MS .

Cais nedokončil předchozí Chorvatskou rallye, kde havaroval hned v úvodní rychlostní zkoušce. I proto plánoval v Portugalsku na tamních rozbitých tratích s množstvím kamenů jet opatrně, v době odstoupení byl průběžně čtrnáctý. Osudnou se mu stala sobotní třetí a celkově jedenáctá erzeta.

"V pravotočivé zatáčce jsem měl plně vytočená kola a bohužel jsem trefil kámen a urval kolo. Nebyl tam ani poškozený blatník, nic. Ale tím, že jsem trefil kámen kolem, tak jsem ho bohužel urval. Bohužel jsme museli skončit, je to moje chyba, která se neomlouvá," konstatoval Cais v tiskové zprávě.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 3:35:11,7,6
2. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -54,7
3. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) -1:20,3
4. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -2:04,1
5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -8:22,5
6. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Škoda Fabia RS) -9:43,4
...34. CAIS , TĚŠÍNSKÝ (ČR/Škoda Fabia RS) -1:04:10,3.
Průběžné pořadí MS (po 5 z 13 závodů):
1. Rovanperä 98
2. Tänak 81
3. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 69
4. Evans (Brit./Toyota Yaris) 69
5. Neuville 68, 6. Lappi 49

Reklama

Související témata: