Hlavní obsah

Neuville i Ogier v Turecku odstoupili z druhé etapy, vede Tänak

Marmaris
Aktualizováno

Oba hlavní uchazeči o vítězství Thierry Neuville a Sébastien Ogier nedokončili dramatickou druhou etapu Turecké rallye. Belgický lídr mistrovství světa Neuville nemohl pokračovat s poškozeným hyundaiem, francouzský obhájce titulu Ogier s fiestou o něco později havaroval. Potíže měl i další průběžný lídr soutěže Andreas Mikkelsen, a tak se z vedení před závěrečným dnem raduje Ott Tänak. Estonský pilot Toyoty vede o 13,1 sekundy před týmovým kolegou Jarim-Mattim Latvalou a útočí na třetí triumf v MS v řadě.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Thierry Neuville na trati.

Článek

Trable se nevyhnuly ani Janu Kopeckému. V celkově desáté rychlostní zkoušce s poškozenou hnací hřídelí a s pohonem pouze zadních kol nabral více než tříminutové manko a dočasně přišel o vedení v kategorii WRC2. Více než minutovou ztrátu na Brita Chrise Ingrama, který rovněž řídí vůz Škoda Fabia, už ale zlikvidoval. Celkově se Kopecký posunul na osmé místo.

Neuville poškodil zavěšení levého předního kola hned v dnešní úvodní rychlostní zkoušce. Předčasně tak skončila vyrovnaná bitva s Ogierem o vedení, v které měl Belgičan po pátku minimální převahu tří desetin sekundy. "Nic jsme netrefili, nevím. Smůla, fakt smůla. Mohla to být skvělá bitva," litoval Neuville. Zkoušku ještě dokončil s velkou ztrátou, do další už ale přes veškerou snahu o opravu neodstartoval.

Ogier nevydržel v čele dlouho. Kvůli opravě na pravém předním kole přijel pozdě na start desátého testu a s minutovou penalizací se propadl na čtvrté místo. Hned v další zkoušce měl nehodu a přišel o šanci výrazně snížit třiadvacetibodovou ztrátu na Neuvillea v pořadí MS.

Mikkelsenovi zase více než půlminutový náskok na Tänaka a Latvalu vydržel jen do následující erzety. V ní přišel o přední náhon, k časové ztrátě přibyla i penalizace za pozdní příjezd na start po opravě a nyní mu patří páté místo se ztrátou šest a půl minuty na lídra.

K dovršení dramatického dění v Turecku shořel po 11. rychlostní zkoušce citroën průběžně šestého Ira Craiga Breena.

"Na téhle rallye je možné všechno. Člověk musí zůstat naprosto soustředěný," konstatoval Tänak, který má šanci naplno se zapojit do boje o titul. Na druhého Ogiera ztrácí jen třináct bodů.

Turecká rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris)3:34:22,0
2. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris)-13,1
3. Paddon, Marshall (N. Zél., Brit./Hyundai i20)-1:10,5
4. Suninen, Markkula (Fin./Ford Fiesta)-3:22,2
5. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Hyundai i20)-6:25,4
6. Solberg, Minorová (Nor., Rak./Škoda Fabia R5)-11:55,5
...8. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5)-17:06,4.

Reklama