Hlavní obsah

Plechatý: Měl jsem štěstí, pád pro mě mohl skončit tragicky

Jan Horyna (Antofagasta)Sport.cz

Jeden z nejhorších karambolů má podle svých slov za sebou Martin Plechatý. Při sedmé etapě Rallye Dakar z Copiapó do Antofagasty v Chile po jezdecké chybě na 126 kilometru těžce havaroval, utrpěl vážné zranění pravého ramene a soutěž na jihoamerickém kontinentu pro něj skončila.

Foto: Mariano Paiz, Reuters

Martin Plechatý

Článek

„Měl jsem dost kliku, protože jsem ze čtyřkolky vyletěl hodně vysoko a daleko,“ popisoval své nedobrovolné salto člen týmu KM Racing. „Kdyby na mě spadla, mohla mě zabít,“ přiznal ve středu večer v bivaku v Antofagostě čtyřiatřicetiletý motocyklista, nováček maratónského Dakaru.

Podle jeho slov v něm „nechytly saze“, když se ocitl v čele měřeného úseku. „Naopak, jel jsem v klidu a v pohodě. S Pepou Macháčkem jsme vymysleli taktiku, že je potřeba dvojici argentinských sourozenců Patronelliových vyprovokovat. To se povedlo, začali chybovat a já se dostal v erzetě na první místo. Na rovném úseku jsem dokonce zvolnil tempo, abych si zkontroloval navigaci. Sklonil hlavu nad řidítka, ale to byla zase má chyba. Když jsem na okamžik zvednul oči, uviděl jsem před sebou příkop. Nebyl sice moc hluboký, ale na to, abych ho bez újmy zdolal, bych musel jet menší rychlostí,“ zalitoval rodilý Mladoboleslavák.

O dakarském repete bude hodně přemýšlet 

„Provedl jsem salto vpřed a měl jsem ohromné štěstí, že na mě třistakilová tříkolka nespadla. Jinak by to nejspíš skončilo katastrofou,“ uvědomoval vážnosti situace.

„Pomáhali mi na nohy fanoušci, byl jsem otřesený, ale chtěl jsem jet dál. Záhy bylo ovšem jasné, že to není možné. Za chvíli u mě zastavil kolega z KM Racingu David Randýsek a zavolal záchranný vrtulník,“ popisoval Plechatý okamžiky po havárii.

„Nejdřív jsem se dostal do dakarské mobilní záchranné stanice a pak jsem letěl do nemocnice v Copiapó. Tam bylo spousta motorkářů, co měla smůlu jako já. Po dalším ošetření jsem letecky putoval do bivaku v cílové Antofagastě,“ vylíčil talentovaný jezdec svou nedobrovolnou odysseu.

Nyní Plechatého čeká předčasný návrat z dakarské rallye. „Chci se co nejdřív dostat k českým doktorům, abych mohl zahájit léčbu a dal se do pořádku. Potřebuji se dát dohromady i po psychické stránce a ujasnit si, jestli chci ještě někdy takový závod absolvovat. Teď ale po mě nechtějte nějaké konkrétní vyjádření, uvidím,“ dodal Plechatý.

Reklama

Související témata: