Hlavní obsah

Rovanperä vyhrál poprvé Švédskou rallye a vede mistrovství světa

Aktualizováno

Finský pilot Kalle Rovanperä z týmu Toyota vyhrál poprvé Švédskou rallye a slaví třetí vítězství v mistrovství světa. Jednadvacetiletý jezdec se navíc dostal po druhém dílu z třinácti do čela pořadí šampionátu. Triumfem napodobil svého otce Harriho, jenž před 21 lety právě ve Švédsku dosáhl na svou jedinou výhru v MS.

Foto: Micke Fransson, ČTK/AP

Finský pilot Kalle Rovanperä z týmu Toyota

Článek

Rovanperä zvítězil po 19 rychlostních zkouškách na zasněžených a zledovatělých tratích o 22 sekund před Belgičanem Thierry Neuvillem z týmu Huyndai. Třetí byl Fin Esapekka Lappi, jenž se poprvé od roku 2018 představil v barvách Toyoty.

"Mám velkou radost. Nečekal jsem, že budeme takhle dobří, zvlášť poté, co jsme v pátek startovali jako první. Tým odvedl skvělou práci a auto fungovalo celý víkend skvěle," uvedl Rovanperä, jenž v cíli kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině odmítl tradiční oslavy.

"Nemám na to moc myšlenky. Lidé na Ukrajině za sebou mají těžký týden a doufám, že najdou sílu a naději v těchto složitých časech," dodal rodák z Jyväskylä, jenž se loni v Estonsku stal nejmladším vítězem mistrovské rallye.

V úvodu závěrečného dne Rovanperä ještě bojoval o výhru s týmovým kolegou Elfynem Evansem. Brit ale narazil do sněhové bariéry a musel odstoupit.

Rovanperä, jenž byl v lednové Rallye Monte Carlo čtvrtý, vede šampionát o 14 bodů před Neuvillem. Ve Švédsku nestartovali loňský světový šampion Sébastien Ogier ani vítěz z Monte Carla Sébastien Loeb. Oba Francouzi už nehodlají absolvovat celý seriál, jenž pokračuje až za dva měsíce asfaltovou Chorvatskou rallye.

Švédská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 2:10:44,9
2. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -22,0
3. Lappi, Ferm (Fin./Toyota Yaris) -30,6
4. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:19,4
5. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Ford Puma) -3:20,4
6. O. Solberg, Edmondson (Švéd., Brit./Hyundai i20) -5:39,4.
Průběžné pořadí MS (po 2 z 13 závodů):
1. Rovanperä 46
2. Neuville 32
3. Loeb (Fr./Ford Puma) 27
4. Greensmith 20
5. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 19
6. Kacuta 18
...14. Cais (ČR/Ford Fiesta) 2.
Pořadí týmů:
1. Toyota 83
2. M-Sport Ford 59
3. Hyundai 47
4. Toyota NG 22.

Reklama

Související témata: