Hlavní obsah

Škoda zastavila jednání s belgickou hvězdou Neuvillem

Třiadvacetiletý belgický talent Thierry Neuville se měl stát posilou továrního týmu Škoda Motorsport pro sezónu 2012. Borec, který v letošní sezóně šampionátu Intercontinental Rallye Challenge vyhrál závody na Korsice a v San Remu, měl rozšířit sestavu pilotů čítající aktuálně mistra světa SWRC Fina Hänninena a vicemistra seriálu IRC Kopeckého.

Foto: media-skoda.com

Zleva Kopecký, Hänninen, Neuville, Mikkelsen a Loix

Článek

Přestože se často spekuluje o osudu mladoboleslavského týmu, Škoda coby obhájce titulu šampióna IRC v Poháru konstruktérů podle dostupných informací nehodlá automobilové soutěže opustit, přestože ke vstupu do mistrovství světa se chystá Volkswagen, tedy další ze značek patřící do koncernu. Tým ze středních Čech naopak proti veškerým zaručeným informacím plánuje rozšíření týmu.

Minulé tři roky od návratu na scénu rallye s vozem Fabia S2000 si Škoda vystačila s Finem Juhou Hänninenem a českým pilotem Janem Kopeckým, který se podílel na vývoji vozu. Ten si připsal tři druhá místa v konečném účtování šampionátu Intercontinental rallye challenge, jenž je hlavní náplní týmu. Jeho finský parťák v minulém roce seriál vyhrál, letos dominoval s Fabií třídě SWRC v mistrovství světa.

Přestože program na příští rok vedení mladoboleslavského týmu ještě ladí a čeká na definitivní podobu kalendáře Intercontinental rallye challenge, už vyjednávalo o doplnění jezdecké sestavy.

Mladíček Neuville se letos s Peugotem 207 blýskl dvěma výhrami v seriálu IRC, k nimž přidal třetí místo na Kanárských ostrovech a stříbro v Maďarské rallye. Do poslední soutěže měl šanci na titul, ale na Kypru musel kvůli poruše odstoupit. Nicméně náladu si spravil triumfem v tzv. Zlaté erzetě, kde bylo pro vítěze 40 tisíc euro.

Vedení mladoboleslavského týmu bylo s Neuvillem před dohodou, kontrakt pro pilota na nadcházející sezónu už byl prakticky nachystán, ale licitování jezdcova zástupce o podmínkách dohodu zhatilo.

Jistotu na nadcházející sezónu tak mají jen Fin Hänninen a Čech Kopecký. I nadále hodlá Škoda využívat pilotů startujících v soutěžích na základě podpory místních importérů, z níž těžil letošní šampión IRC Nor Mikkelsen.

Mladoboleslavský tým je po posledních vydařených sezónách v situaci, kdy si může vybírat. Zájemci cítí úspěchy ve Fabii S2000, navíc se rýsuje spolupráce s týmem Volkswagen v mistrovství světa, kde mohou v případě úspěchů mladí piloti najít uplatnění mezi absolutní elitou.

Reklama

Související témata: