Hlavní obsah

Z těchto záběrů mrazí. Závodníci měli na Dakaru hrozivé nehody, zázrakem vyvázli bez zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěstí v neštěstí měli dva automobiloví závodníci a jejich spolujezdci během čtvrté etapy letošního Dakaru. Auto litevského závodníka Benediktase Vanagase se v plné rychlosti vymrštilo do vzduchu a Francouz Guerlain Chicherit nezvládl dopad z písečné duny. Především díky bezpečnostním rámům nikdo neutrpěl vážná zranění, závodníci byli spíše v šoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nehody během čtvrté etapy Dakaru.Video: sntv

 
Článek

Litevec Vanagas havaroval v plné rychlosti v poušti mezi Kajsumá a Rijádem s vozem Toyota Hilux. Po odrazu od menší duny se automobil několikrát ve vzduchu převrátil. Jak Vanagas, tak jeho portugalský spolujezdec Filipe Palmerio byli v šoku, oba však vyvázli bez zranění.

„Nevím, co se stalo. Všechno vypadalo v pohodě. Pak nás to najednou vymrštilo do vzduchu," řekl Portugalec, který se účastní svého desátého Dakaru, druhého po boku Vanagase.

Francouz Guerlain Chicherit při své havárii vůz zcela zdemoloval, navíc začalo unikat palivo. Po dopadu automobil skončil na střeše a řidiče z něj museli vyprošťovat. Ani v tomto případě však naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Nebyly to jediné nehody. Aleš Loprais popisoval, jak do něj už na desátém kilometru z boku vrazila bugyna, pro kterou závod skončil. Pád měl i motocyklista David Pabiška, který si zlomil klíční kost a žebro. A třeba čtyřkolkář Zdeněk Tůma popisoval: "Na trase byly různé terénní vlny a vymleté díry s vodou. Když si nedáte pozor a vjedete za horizontem do nějaké nerovnosti, můžete v této rychlosti snadno havarovat. Bohužel jsem projížděl kolem dvou motorkářů, u kterých už byl vrtulník."

Reklama