Hlavní obsah

Soptící vulkán odložil motocyklovou GP a zamotal hlavy logistickým expertům stájí F1

PRAHA

I když se kvůli silné erupci islandské sopky Eyjafjallajökull vzdušný prostor takřka zbavený letadel v pondělí částečně otevřel, znamenal zásah přírodních živlů značné omezení obvyklé lidské činnosti. Tou je prakticky neomezené cestování po planetě. Jenže kvůli absenci leteckého provozu nepřicestovala řada státníků do Krakova na rozloučení s polským prezidentem a významně se dotkla i sportu.

Foto: Toussaint Kluiters , Reuters

Letadla vzlétla, sportovní život by se měl vrátit do obvyklých kolejí.

Článek

Poznaly to například české tenistky. Lucie Šafářová, Petra Kvitová a Lucie Hradecká odjely do Říma, kde se o víkendu střetnou v semifinále Fed Cupu s domácimi Italkami, dvěma auty. Do Stockholmu nemohli odletět a přišli o postup v Evropské lize hráči amerického fotbalu Prague Panthers. V nejistotě se ocitla dokonce i fotbalová Liga mistrů, kterou čekají v úterý a ve středu úvodní semifinálové zápasy, a hvězdami nabitá Barcelona vyrazila do Milána autobusem.

Do potíží se kvůli uzavřeným letištím dostali třeba atleti, kteří finišují v přípravách na nadcházející sezónu. Do Portugalska nemohly odletět reprezentační čtvrtkařky, na Kanárské ostrovy zase výškař Jaroslav Bába. Všichni byli nuceni své plány korigovat. Jiní mají zase problémy s návratem.

Podle serveru atletika.cz uvízla v Maroku běžecká skupina Miroslava Semeráda, komplikace řešili i členové skupiny Dalibora Kupky s Romanem Šebrlem, kteří se sice podle plánu dostali z JAR do Istanbulu, následný spoj do Prahy už byl ale zrušen, a tak se pokoušejí dostat domů přes Vídeň, kam pro ně vyrazil autobus Dukly Praha

Zrušení závodu F1 v Barceloně nepřipadá v úvahu

Zatímco po Evropě se dá skoro všechno dohnat na dálnicích a po železnici, v horší situaci se ocitli sportovci závodící na jiných kontinentech. Do nezáviděníhodné situace se dostaly týmy formule 1, které v neděli absolvovaly v Šanghaji Velkou cenu Číny. Logističtí experti teď řeší, jak dostat do evropských továren veškerou techniku. Tu zkraje března odvezly na čtyři závody zámořského turné a teď ji potřebují vylepšit před španělskou Grand Prix. Ta se ale jede v Barceloně až 9. května.

„Hlavní starost je teď dopravit zpátky motory, protože se na nich musí pracovat,“ řekl v Číně promotér F1 Bernie Ecclestone. „Jsem si ale jistý, že všechno bude v pořádku. Zrušení španělské Grand Prix nepřipadá vůbec v úvahu. Všem to samozřejmě působí určité problémy, ale najdeme způsob, jak všechny dostat domů.“

Přinejhorším odveze techniku transsibiřská magistrála

Některé stáje si objednaly pro své zamestnance charterové lety a personál je už na cestě do Španělska, kde byl letecký provoz omezen nejméně. "Nepamatuji si na žádonu podobnou udalost. Když to jinak nepůjde, pošleme techniku třeba transsibiřskou magistrálou," nenechal se vyvést z klidu britský boss F1.

Nepřetržité chrlení vulkanického prachu a popela do ovzduší, které ochromilo letecký provoz na starém kontinentu, se podepsalo na přeložení nadcházející japonské GP silničních motocyklů. V Motegi se pojede až 3. října a nejbližším podnikem šampionátu s českými účastníky Jakubem Kornfeilem, Lukášem Peškem a Karlem Abrahamem tak bude 2. května španělský Jerez.

Pešek si chtěl zjednodušit cestování, teď spěchá zpátky

Nová situace zkomplikovala předzávodní scénář hlavně Peškovi. Ten se totiž z úvodní Velké ceny Kataru nevrátil domů, ale zamířil na východ a před cestou do Motegi pobýval v Indonésii. „Teď řešíme, jak se dostaneme domů. Měli jsme totiž letět přímo do Japonska. Je to velká komplikace,“ sdělil ČTK Peškův trenér Miloš Čihák.

Oba se nečekanou informaci dozvěděli v neděli večer a nyní se snaží zajistit si nové letenky. Navíc museli vyčkat, až se otevře letiště v Praze. „Vyřešit musíme i problém s materiálem, který je už v Japonsku. Nevím, jestli to nebude mít dopad i na Jerez,“ krčil rameny Čihák.

Druhý Čech ve třídě Moto2 Abraham měl do Japonska odcestovat v sobotu, ale kvůli zastavení leteckému provozu už zůstal v Brně. „Kdybychom odletěli a pak závod zrušili, tak by to bylo horší. Těžko bych se totiž dostával zpátky. Takhle to až taková komplikace není,“ přiznal s úlevou Abraham.

I on se však také trochu obává, aby se jeho týmu podařilo včas přesunout techniku z Japonska do Evropy. „Nezbývá mi než věřit, že se to povede. S dopravou zboží do Evropy a z Evropy teď mají problém všichni, takže počítám s tím, že až se prostor otevře, tak vypraví nějaká karga," uvedl Abraham.

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240518T16 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
  Velká cena Emilia Romagna dnes 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.