Hlavní obsah

Verstappenův báječný rok. Formule 1 zažila po čtyřiceti letech korunovaci šampióna v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na start nedělního závodu na katarském okruhu Lusail půjde šestadvacetiletý Nizozemec Max Verstappen už jako trojnásobný mistr světa formule 1. Znovu úspěšně obhájit titul zvládl už přitom při sobotním sprintu, kde mu druhé místo bohatě stačilo k definitivní korunovaci.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Nizozemský pilot F1 Max Verstappen se stal mistrem světa už po sobotním sprintu v Kataru.

Článek

„Samozřejmě je to úžasný pocit. Prožívám báječný rok se spoustou skvělých závodů. Jsem hodně pyšný a také jsem hrdý na práci celého týmu. Je moc příjemné být součástí takové skupiny lidí a být trojnásobným mistrem světa je prostě neuvěřitelné,“ řekl Verstappen.

Stokilometrový sprint na 19 kol, který je novinkou sezony, vyhrál pod světly australský nováček Oscar Piastri z McLarenu a připsal si první triumf v královské disciplíně motorsportu. Verstappen na něj ztratil dvě téměř sekundy. Závod byl narušen třemi výjezdy safety caru a hodně ho ovlivnila také volba pneumatik. „Nebylo to jednoduché, protože jsme obuli střední sadu pneumatik a kolem mě byli někteří jezdci, kteří startovali na měkké, čímž měli ze začátku lepší přilnavost,“ řekl Verstappen.

V úvodu sice kraloval Russell, pak mu ale začaly odcházet měkké gumy a nakonec skončil až čtvrtý. „Dělal jsem všechno, abych se pokusil držet Oscara, ale on jel velmi dobře. Celkově to bylo docela zábavné,“ tvrdil Verstappen, jemuž ani předčasná korunovace nevzala chuť. „Mám před sebou ještě šest Velkých cen a nic pro mě nekončí. Bude se snažit předvádět stále maximum, pocit z vítězného závodu nic nenahradí,“ mínil mistr světa, jenž už v neděli večer bude usilovat o čtrnácté letošní prvenství.

Korunovace staronového šampiona už v sobotu není ve formuli 1 novinkou, stalo se tak ale poprvé po 40 letech. Do poloviny 80. let minulého století měly Grand Prix zpravidla sobotní termín a v roce 1983 se v prvním víkendovém dnu stal v jihoafrickém Kyalami šampionem Brazilec Nelson Piquet. Jeho dcera Kelly shodou okolností tvoří právě s Verstappenem pár.

Nizozemec v F1 debutoval už v sedmnáct jako historicky nejmladší pilot všech dob. Když mu bylo osmnáct let, sedm měsíců a patnáct dní, vyhrál GP Španělska, čímž opět přepisoval historické tabulky. Předloni seriál ovládl poprvé, načež loni svůj úspěch zopakoval. Letos šampionátu jasně vládl, jen tři ze zatím odjetých Velkých cen měly jiného vítěze, přičemž Verstappen vytvořil rekordní šňůru deseti výher v řadě.

Reklama

Související témata: