Hlavní obsah

ANALÝZA: Posily? Dobře se jeví Birmančevič nebo Ewerton. Brankáře Bohemians parádní čísla nezachránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina základní části fotbalové ligy už je historií. Jak se zatím jeví posily, které v letním přestupovém okně zamířily do nových týmů? Sport.cz se podíval na jejich data. Trefami se zdají být například křídelník Veljko Birmančevič ze Sparty nebo driblér Ewerton z Baníku Ostrava.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Sparťan Veljko Birmančevič

Článek

Podle hodnocení webu Sofascore, který shromažďuje různé statistiky a data, má Birmančevič společně s plzeňským útočníkem Rafiuem Durosinmim nejvyšší průměrné hodnocení. Hbitý Srb vstřelil v lize tři góly a zapsal si dvě asistence, což je slušná bilance, ale nikoliv úplný top v této statistice.

Co dalšího přináší? Birmančevič přihrál do sedmi gólových šancí (čtvrtý nejlepší v lize). Předvedl 19 úspěšných driblinků (patnáctý nejlepší v lize), získal 23 míčů (druhý nejlepší v lize). V osobních soubojích vykazuje úspěšnost 56 procent, což je na ofenzivního hráče velmi dobré číslo.

Po úvodním drhnutí se rozjel Baník Ostrava, letní akvizice na tom mají značný podíl. Útočník Abdullahi Tanko týrá soupeře svou rychlostí, vstřelil pět branek, na jednu další nahrál. Úspěšnost střelby drží těsně pod hranicí třiceti procent (29,4 procenta, na pět gólů potřeboval 17 ran), což je třeba velký rozdíl oproti slávistickému forvardovi Muhamedu Tijanimu, který má úspěšnost střelby pouhých osm procent (dva góly z 25 střel).

Baník po bídném startu sezony šlape. Příspěvek z pořadu Přímák Video: Sport.cz

Pookřál i křídelník Ewerton, jenž v Baníku hostuje ze Slavie. Ukazuje odvahu, přímočarost, představuje pro soupeře nebezpečí. Předvedl 27 úspěšných driblinků (třetí nejvyšší číslo v lize), dal tři branky a zapsal si i jednu asistenci. Vidět je i útočník Filip Kubala, jemuž chybí větší produktivita (zatím dva góly a jedna asistence), ale posila z Hradce má třeba devět přihrávek do gólové šance (druhý nejlepší v lize). Jeho pracovitost kouč Baníku Pavel Hapal několikrát ocenil.

Docela smůlu má brankář Michal Reichl z Bohemians. Do Ďolíčku přišel v létě z Hradce Králové, odchytal prvních sedm zápasů a vykazuje mezi gólmany alespoň se třemi starty v sezoně nejvyšší úspěšnost zákroků (78,6 procent) a druhý nejvyšší počet zásahů (33). Klokani ale v průběhu září přivedli na hostování Martina Jedličku, který hned zaujal místo v brance.

„Reichl s tím byl srozuměný, takovou informaci měl od začátku. Neměl s tím problém a říkal, že s tím počítal. S trenérem gólmanů jsem se tak rozhodl hlavně proto, že zohledňujeme tu povedenou sezonu, kterou tady Martin měl na jaře. Vím, že tohle nebylo úplně jednoduché rozhodnutí a nebude vnímáno veřejností úplně stoprocentně. Pokud by byl teď Jedla na lavičce, byl by na Reichla příliš velký tlak,“ vysvětloval trenér Bohemians Jaroslav Veselý po utkání s Baníkem, kdy Jedlička poprvé nastoupil.

Kdo dál se jeví zajímavě? Osvěžením je pro České Budějovice příchod drobného drzouna Musy Alliho, který ačkoliv nastoupil jen do poloviny utkání, nasbíral nejvíc úspěšných driblinků ze všech (30). Sílu v obraně Jihočechů zase demonstruje rakouský obránce Vincent Trummer, jenž vykazuje nejvyšší úspěšnost v soubojích ze všech hráčů v poli, kteří naskočili minimálně do pěti utkání (73,77 procenta).

Kdo z Plzně si říká o zahraniční angažmá. Příspěvek z pořadu Přímák Video: Sport.cz

Stálicemi v sestavách z nováčků jsou obránce Bohemians Matěj Hybš a srbský obránce Nemanja Tekijaški z Jablonce, již oba odehráli plný počet 900 minut. Daří se útočníkovi Lukáši Julišovi, který se za Sigmu Olomouc trefil pětkrát.

V Plzni se rychle rozkoukal a prosadil do základní sestavy stoper Sampson Dweh, který uplatňuje svou rychlost, je nebojácný, byť se někdy projeví jeho nezkušenost. Slávistické posily ještě nejsou v topu, útočník Mojmír Chytil umí balon podržet a dal tři góly, ale místo v základní sestavě nemá zdaleka jisté. Muhamed Tijani si zvyká na to, že hra sešívaných je fyzicky náročná a zatím hlavně prodává svou urostlou figuru podobně jako forvard Sparty Victor Olatunji.

Očekávaný přínos Letenským přinesl gólman Peter Vindahl, jenž si drží úspěšnost zákroků na sedmdesáti procentech (70,8 procenta) a pomáhá v rozehrávce, úspěšnost přihrávek má 87,8 procenta.