Hlavní obsah

ANALÝZA: Za propadák Sparty v Záhřebu mohou neviditelné kraje i slabý Olatunji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od minulého týdne fotbalová Sparta ví, že se jí na podzim nebude týkat Liga mistrů. Jenže po čtvrtečním duelu v Záhřebu se vzdálila i druhé pohárové soutěži, Evropské lize. Na stadionu Maksimir nezvládla úvodní duel play off s Dinamem (1:3). Chorvatský mistr otočil utkání třemi góly a nakročil do skupiny Evropské ligy. Proč Sparta tak propadla?

Foto: Profimedia.cz

Zklamaný trenér Sparty Brian Priske v zápase 4. předkola Evropské ligy proti Dinamu Záhřeb.

Článek

Přitom Letenským hrálo do karet zemětřesení v chorvatském klubu, kdy se po krachu v předkolech Ligy mistrů pakoval trenér Biščan. Navíc aby Dinamo zalepilo rozpočet, prodalo tři dny před duelem s českým mistrem klíčového obránce Josipa Šutala do Ajaxu a reprezentačního brankáře Livakoviče do Fenerbahce. Přesto na hřišti vládli od první minuty domácí.

Rozdíl v rychlosti a dynamice bil do očí, což se nejvíc projevovalo při situacích jeden na jednoho. Rychlíkům Baturinovi, Ivanušecovi nebo Špikičovi si stačilo předkopnout míč a letenští borci jim koukali ve vteřině na záda. Několikrát se toto přihodilo pravému kraji Wiesnerovi, na levé straně Zelenému, uprostřed hřiště Kairinenovi se Sadílkem.

Další obrovský rozdíl v Záhřebu? Hrotoví útočníci. Pomyslný minisouboj mezi Petkovičem a sparťanem Olatunjim? Ve stylu nebe a dudy. Vyzněl jednoznačně pro chorvatského reprezentanta. Letenské obraně dělal Petkovič obrovské problémy. Zkušený borec i pod tlakem vytáhl většinou správné řešení situace. Leckdy i elegantní. Zkrátka radost pohledět.

Naopak o letní posilu Olatunjiho se Pražané opřít nemohli, akce u něj v drtivé většině končily. Pod svůj standard zahráli tentokrát křídelníci Haraslín s Birmančevičem. Srb, který se jindy prosazuje vitalitou, rychlostí, zařadil v Záhřebu maximálně „čtyřku“. Haraslínovi zase neseděla spolupráce s Olatunjim, nebyli na jedné myšlenkové vlně. Nigerijský útočník kolikrát vůbec nepochopil Haraslínův záměr.

I přes vyřazení s FC Kodaň po penaltovém rozstřelu se sparťané včetně kouče Briana Priskeho zaklínali skvělým výkonem. A mluvili o hrdosti na celý tým. Částečně oprávněně, směrem do ofenzívy vysekli opravdu nadprůměr. Jaksi ale zapomněli na hodnocení obranné fáze, v níž byli nezodpovědní.

Foto: Profimedia.cz

Zmar fotbalistů Sparty v Záhřebu v úvodním duelu 4. předkola Evropské ligy.

Ti samí fotbalisté za devět dnů předvedli celkový propadák v Záhřebu. Vypovídají o tom také statistiky. Zásadní parametr hraje jednoznačně ve prospěch Dinama: celkový poměr střel 15:4 (na bránu 7:2). Poměry v obou poločasech odrážejí průběh zápasu. Zatímco v prvním poločase ještě Dinamo tolik nedominovalo (celkový poměr na střel 5:2, na bránu 2:1), po přestávce, kdy Spartě vstřelilo dva góly, jí jasně převyšovalo (celkový poměr střel na bránu ve druhé půli 10:2, na bránu 5:1). Pokutový kop, ze kterého zajistil Pražanům vedení kapitán Ladislav Krejčí, byl spíš shodou náhod, kdy se tečovaná střela otřela domácímu obránci o ruku.

V kostce: v Záhřebu ukázali sparťané dopředu jen zlomek toho, co v domácí odvetě s Kodaní, v defenzivě pak na duel s dánským šampionem zdárně navázali. Lehká ztráta míče v přechodové fázi se na evropské scéně nemilosrdně trestá, zvlášť když proti vám stojí soupeř, který bude hrát základní skupinu evropských pohárů pošestnácté za posledních 17 sezon. Viz vyrovnávací gól Špikiče, před kterým Kairinen přišel na půlce o balon. Za pár vteřin ho Vindahl tahal ze sítě.

V pražské odvetě nemůže Dinamo počítat s autorem třetí branky Ivanušecem, který končil čtvrteční utkání v slzách. Také jeho čeká přesun na jinou adresu. Pokud se ale Sparta na Letné výrazně nezlepší na většině postů, nepomůže jí, ani když Záhřeb přijede s béčkem.

Související témata: