Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: O Hudáčkově mrtvici i o brutálním pádu Komety, jež může skončit až na dně

V poslední době se z brankoviště stává prostor, který je možná daleko líp střežený než za hluboké totality hranice na Západ. Rozhodčí přestávají tolerovat jakýkoliv pohyb útočícího hráče v prostoru brankoviště, což je škoda. Je prostě součástí hry a nemůžeme ho vymezovat takovým způsobem, jako se to stalo v nedělním zápase extraligy Budějovic a Třincem, kdy obránci Ocelářů Milanu Douderovi nebyl uznán naprosto regulérní gól.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Zklamaní hokejisté Komety Brno

Článek

Rozhodčí Hejduk se Sýkorou se ani nešli podívat na video, protože prý sami viděli, že byl Chmielewski v brankovišti. Ti, kdo koukali na televizi, hned věděli, že tohle tvrzení nebyla pravda.

Na televizní záběry ale nekoukala třinecká střídačka. Chvíli předtím totiž spadla síť, takže od svého videokouče nedostala informaci, že si má vzít trenérskou výzvu a nechat situaci přezkoumat. Báli se, že obdrží dvouminutový trest, pokud by jim video nedalo za pravdu, a tak radši mlčeli a neriskovali. Oceláři tak přišli o gól, kterým by šli do vedení 2:1 a zápas by se pak vyvíjel úplně jiným směrem. To nic nemění na tom, že to chyba Třince byla.

Foto: repro foto ČT

Neuznaný gól Třince. Útočník Slezanů Hrehorčák má sice jednu brusli v brankovišti, gólmanu Hrachovinovi, který ani není v brankovišti, však nevadí. A v brankovišti nestojí ani Chmielewski (není na snímku), jak se mylně domnívali sudí.

Proč se ale nešli rozhodčí podívat na video sami od sebe? Ve stěžejních situacích okolo brankoviště by videa měli využít a rychle udělat resumé. Místo toho se Hejduk jen zeptal Třince, jestli si chce vzít výzvu... Sudí by přitom měli mít prvotní zájem, aby rozhodovali správně a hra byla čistá. To se nestalo, což mě mrzí.

Třinec nakonec zápas na jihu Čech nezvládl a prohrál 2:3. I proto, že Libor Hudáček, který nehraje špatnou sezonu, měl dva negativní momenty, jež ovlivnily zápas. Nejprve namazal Valskému na gól na 3:1 a pak přišel moment v posledních vteřinách třetí třetiny, který v Budvar aréně konsternoval snad všechny.

Hudáček z pár kroků netrefil absolutně prázdnou bránu a nezbývalo mu nic jiného, než se chytit za hlavu, odjet do rohu a říct si: „Tak to jsem teda podělal!".

Takové mrtvice se ale stávají. Pamatuji si, jak jsme před 19 lety hráli se Slavií páté semifinále proti Spartě. Kdyby její útočník Chabada v samém závěru třetí třetiny trefil zcela prázdnou branku a ne tyčku, postoupila by Sparta. Jenže v prodloužení jsme rozhodli my, pak jsme vyhráli i další dva zápasy a šli do finále.

Roli hraje i časový a prostorový tlak, hráč se rozhoduje ve zlomku vteřiny, stejně jako i lehké podcenění. Vidíš prázdnou branku, víš, že je za chvíli konec, tak do ní chceš puk rychle poslat, aniž by sis ho líp připravil.

Kdo chce vidět pád Komety, teď může koukat. Ale ne na nebe. Co teď Brno předvádí, není pro jeho fanoušky pěkné pokoukání. Kometa v lednu dostala 36 gólů v osmi zápasech, v posledních čtyřech 21, což jsou úplně nepochopitelná čísla na to, že před sezonou sázela na obranu.

Brno spadlo na předposlední příčku, na Kladno má náskok šesti bodů, což je ještě pořád dost. Když ale sleduju, jak se mužstvu brutálně nedaří, začínám se bát, že Kometa může klesnout až na úplné dno extraligy. Vzpamatovat se totiž bude o to složitější.

Nejsem s nimi na tréninku, tak nevím, jak jsou na tom fyzicky. Kometa ale jako celý tým vůbec nefunguje defenzivně. V obraně není ani památky po kompaktnosti.

Brno už teď ví, že má obrovské problémy, že to není o jednom nepovedením zápase. A hlavně současná situace není dobrá pro PR klubu. Snaží se vystupovat jako jedna velká rodina, která chodí na hokej. Diváci vždycky nosili Kometě na vstupném dost peněz, vyprodávali domácí zápasy, jenže teď návštěvy klesají. Což je především pro klubovou kasu dost špatná zpráva.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama