Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: O rozdílu mezi Jágrem a Strakou i o brutálně sprostém hulvátství Fürsta

Na obou pólech extraligové tabulky začíná být jasněji. Zatímco základní část s největší pravděpodobností vyhrají Pardubice, na druhé straně to vypadá, že do baráže znovu spadne Kladno.

Foto: Sport.cz s využitím MAFRA / Profimedia

Generální manažer HC Olomouc Erik Fürst.

Článek

V minulé sezoně jsme slýchali, že Kladnu hodně uškodil azyl v Chomutově. To už teď ale neplatí. Rytíři hrají doma, jenže posun není žádný.

V hlavě jsem si srovnával dvě české hokejové ikony, které skvěle hrály v NHL a dnes vedou v extralize své mateřské kluby. Jaromír Jágr a Martin Straka. Oba svůj klub milují, jsou schopni slézt na střídačku a udělat úplně všechno, aby se jejich klubu dařilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové Plzně Martin Straka.

Na úvod zmíním podobnosti. Kanadské bodování obou týmů vedou jejich odchovanci, byť 16letý věkový rozdíl mezi Plekancem a Kodýtkem je zřejmý. V první trojce bodování mají obránce - Dotchina a Zámorského. Přesto v tabulce dělí Kladno a Plzeň 20 bodů, což je propastný rozdíl. A je k zamyšlení, proč tomu tak je.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hrající majitel Kladna Jaromír Jágr.

Jedním z důvodů je nepochybně mládež. Zatímco v Plzni vše funguje, jak má, v Kladně je to o neustálém hledání, jak dál. Nejenom s mládeží, ale s klubem celkově. Mládeži se nedaří, kluci se z ní do extraligy nedostávají.

Proto se vlastně nelze divit, že Kladno velmi pravděpodobně půjde do baráže. Nemyslím si ale, že sestoupí. Nepředpokládám, že by vítěz Chance ligy dokázal Rytíře čtyřikrát porazit. Musíš mít strašně silný tým nabitý hvězdami, a žádný takový teď v první lize nevidím.

Extraligou minulý týden hýbala i v souhrnu 85tisícová pokuta pro generálního manažera Olomouce Erika Fürsta za jeho výroky hlavně směrem k rozhodčímu Mrkvovi. Všechny zajímalo, jak se k tomu postaví extraliga. Jestli to vůbec bude řešit, nebo naopak Fürsta potrestá. Vždyť od chvíle, kdy si majitelé klubů vzali extraligu pod sebe a řídí si ji sami, je hodně složité vyvážit exces, který je brutálně sprostý.

A přesně to se v podání Erika Fürsta stalo. Trest prostě přijít musel. Už jen proto, aby si všichni uvědomili, že společně budují nějakou značku a podobné excesy by měly zmizet.

Netvrdím, že v emocích nemůže člověk udělat hloupost a prohlásit něco, co by jindy nikdy neřekl. Na druhou stranu si ale každý musí uvědomit, v jaké funkci se nachází. Generální manažer určuje normy chování klubu a vlastně celé extraligy. A tohle hulvátství a sprostota; navíc už den po zápase, bylo hodně za hranou. Je to neakceptovatelné a naprostý nesmysl. Proto vynesený trest považuji za adekvátní.

V souvislosti s tím jsem přemýšlel nad náhubkovým zákonem, který jsem vždy považoval za nesmyslný a nelíbilo se mi, že aktéři zápasu se v den jeho konání nesmějí vyjadřovat k rozhodčím.

Byl jsem přesvědčený, že už jsme se posunuli dál. Že hráči a trenéři vědí, co je živí, takže si rozmyslí, jestli jde o oprávněnou kritiku. Teď mám ale po slovech Erika Fürsta pocit, že jsme se zase vrátili o obrovský krok zpátky.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama