Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Případ Zlín ukazuje, že města nemají vlastnit profesionální kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je olympijský turnaj pořád v běhu, vlastně nabírá zběsilé tempo, tak v Česku sledujeme také extraligu. Nepřerušila se, jede dál a objevuje se v ní spousta napínavých příběhů. Ten nejsmutnější ale píše Statutární město Zlín, protože jeho klub s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou z extraligové mapy po dlouhých letech zmizí. Po osmi sezonách od mistrovského titulu přijde nelítostný pád dolů.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Jaromír Jágr v dresu kladenských Rytířů.

Článek

Ano, pořád mají Berani teoretickou naději, nicméně i nedělní rozhovor zlínského útočníka Pavla Kubiše, který jsem zaslechl, mi potvrdil, že on i jeho parťáci si uvědomují, že Kladno teď hraje dobře a jeho náskok 17 bodů se ve zbývajících osmi zápas nedá smazat. A k tomu všemu ještě ve čtvrtek, tedy dva dny po padesátinách Jaromíra Jágra, nastoupí proti sobě, což může být poslední tečka za marným zlínským snažením.

Co je ale klíčové, tak ve Zlíně se názorně ukazuje, že hokeji - či profesionálnímu sportu obecně - by neměla velet radnice. Vždycky by tu měl být jasný majitel a bohužel město není dobrým vlastníkem hokejového klubu. Pan primátor Korec před sezonou ambiciózně mluvil o titulu, napovídal toho spoustu, co udělal, ale hokeji se stejně nepomohlo a Zlín končí. Byl bych moc rád, aby 8. března mohli na stadion už přijít i fanoušci a v zápase proti Pardubicím se s extraligou rozloučit. Bude to spíš tryzna, ale nikdy nevíte, jak dlouho bude návrat zpět trvat a jestli o něj Zlín pokusí už příští rok.

Teď se bude hledat viník, bude se na někoho ukazovat, ale především zavládne smutek, kam až vše došlo a jak to skončilo.

Nad Zlínem se ale odehrává drama. Souboj mezi 14. Kladnem a 13. Litvínovem je vyrovnaný. Oč tu jde? Předposlední celek musí do baráže proti vítězi 1. ligy, zatímco 13. tým je zachráněn. Kladno se ovšem vzpamatovalo a hraje výtečně. Tomáš Plekanec všem vyráží dech, rázem už je v první pětce bodování extraligy a nakopl Kladno. Ten souboj o vyhnutí se baráži může dopadnout lecjak, ale já osobně bych tipoval, že Kladno Litvínov přeskočí, protože má lepší rozlosování.

A pak je tu samozřejmě olympiáda. Poslední zápas s Ruskem nadchl úplně všechny fanoušky a zvlášť ty, kteří Rusko ani v nejmenším nemusí. Co mě překvapilo, tak s jakou lehkostí se dokázal tým proměnit a jak se hráči přeskupili v přesilovkách a vyměnit si puk. Přihrávka Červenky na Krejčího byla nádherná a z pohledu kamer bylo vidět, jak přesně našel mezírku. Stejně parádní byla rána Kundrátka od modré.

To vše mě trochu povzbudilo ve víře, že nároďák se může dostat dál. V důležitých a vyrovnaných zápasech jsou přesilovky ohromně klíčové a zápas se Švýcarskem bude tuplem vyrovnaný. Oni přidají na agresivitě, přidají na rychlosti a na tom, aby byli nepříjemným soupeřem. Moc dobře vědí, že nesmí proti nám jít do oslabení. Pokud nám přesilovku dají, musíme jí proměnit.

Věřím, že lidi zase uvidí to neuvěřitelné odhodlání hráčů jako proti Rusku.

A to bude klíč i cesta k vítězství.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata: