Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Bayern hraje fotbal o ničem. Absence Hložka v základu je pro mě zklámání

Expert František Straka se v dalším komentáři pro Sport.cz s názvem Echo bundesligy zabývá zejména problémy v Bayernu Mnichov a nepochopitelnou rotací sestavy Leverkusenu, na kterou doplatil i Adam Hložek. Řeč je však také o berlínském derby nebo tristní formě Hoffenheimu.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Adam Hložek v dresu bundesligového Bayeru

Článek

„Leverkusen prohrál s Dortmundem 0:2 a je velkým překvapením, že trenér Xabi Alonso nenechal hrát stejný mančaft, který byl v prvních dvou kolech jara tak úspěšný. Pro mě nepochopitelné změny, nejen absence Adama Hložka v základu, ale také například Mitchela Bakkera. Nikdo to nečekal. Florian Wirtz na hrotu? Absolutně ne. Je pravda, že šance byly, ale Dortmund byl v koncovce progresivnější.

Když Adam přišel v 70. minutě, naskočil do nerozjetého vlaku. Je pro mě zklamání, že Alonso nenechal hrát úspěšnou sestavu z předešlých utkání. Na Bayeru je ale vidět španělský podpis, líbilo se mi, že nehrají na klasického hrotového útočníka. Adam si chodil více pro balony a uvolňoval prostory pro rychlá křídla. Progres tam určitě je, pro Leverkusen by byla škoda nezvládnout další zápasy, protože odstup od pohárových příček není zas tak veliký.

Na čelo se opět dere Union Berlín, který má na jaře zatím devět bodů ze tří zápasů a je druhý, jen o bod za Bayernem. Union za to po lehkém úpadku formy na konci podzimu opět vzal, navíc teď porazil městského rivala Herthu. To je neskutečný šlágr celého Německa, přeci jen Hertha je ze západního sektoru a Union z východního.

U Herthy měla prohra 0:2 šokující dopad, když byl ihned po zápase odvolán sportovní ředitel Fredi Bobič. Tento krok nikdo nechápe, Bobič byl jedním z hlavních důvodů, proč se Hertha loni zachránila. Klub je letos opět dole, na druhé straně Union se drží skvěle a budu ho bedlivě sledovat.

Naopak vedoucí Bayern má výsledkovou krizi, poslední tři zápasy vždy remíza 1:1. Dovedeme si představit, co se tam teď děje. Jako když postavíte papiňák na kamna a začne bublat. Média do toho jdou neskutečných způsobem. Bayern je jiný než na konci podzimu.

Pochyboval jsem, jak se hráči, kteří tvoří osu národního týmu Německa, vypořádají s ostrou kritikou po mistrovství světa. Přijde mi, že nemají lehkost, svěžest. Je to trápení, Bayern začíná hrát fotbal od vápna k vápnu a vlastně o ničem. Proti Frankfurtu byli sice dominantní na balonu, ale šancí minimum.

Navíc tam jsou další problémy, skončil trenér brankářů Toni Tapalovič. Pak je zde výlet Serge Gnabryho do Paříže na přehlídku Gucci, kde byl vyfotografovaný, jak se prezentuje v oblečení zmíněné značky. Trenér Julian Nagelsmann řekl, že hráči jsou natolik zkušení, aby věděli, co mají dělat ve volném čase.

Gnabry upadl v nemilost, tohle je absolutně neprofesionální, když se hráč, který má za tři dny zápas, sebere a odletí na nějakou přehlídku. Obrovská nevole mezi fanoušky. Pokud se Bayern nevzpamatuje, opět se po několika měsících otevře otázka konce Nagelsmanna. Mnichov musí bodovat, i kdyby to po herní stránce nebylo ono.

Ještě se zastavím u Mönchengladbachu, kde jsem měl strach, že něco neklape. Ale dokázali zabrat, při vysokém vítězství na Hoffenheimu ukázali obrovskou sílu. Kouč Daniel Farke pochopil, že nemůže nechat sedět například kapitána Stindla a další hráče, kteří pro klub dýchají. Naopak Hoffenheim se propadá stále více dolů a mrzí mě, že Pavel Kadeřábek tomu nemohl zabránit, i když se snažil.

Další kolo bude opět velmi zajímavé, jsem strašně zvědavý na duel Bayernu na Wolfsburgu, jak dokáží Mnichované zareagovat. Čelo tabulky je strašně vyrovnané a když dvakrát neuspějete, můžete se propadnout třeba na šesté místo. A samozřejmě musíme sledovat i spodní část, už jen kvůli tomu, co se bude dít v Herthě. Bundesliga je letos totálně zajímavá a o to více přitahuje fanoušky."

Reklama