Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Bayern zklamal a příště Dortmund. Jaká je budoucnost Nagelsmanna?

Mnoho zajímavých věcí nabídlo poslední kolo německé bundesligy před reprezentační přestávkou. Momentem víkendu byla prohra Bayernu s Leverkusenem a na čelo tabulky se dostal Dortmund. Navíc příště se oba adepti na titul utkají spolu. „Pokud Bayern zápas nezvládne, začne se opět řešit otázka trenéra,“ píše ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz s názvem Echo bundesligy expert František Straka.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Thilo Schmuelgen

Hvězdný Bayern Mnichov už není lídrem bundesligy (na snímku zklamaný Serge Gnabry)

Článek

„Byl jsem hodně zklamaný z výkonu Bayernu. Proti PSG v Lize mistrů zaslouženě postoupili a s Leverkusenem naopak zaslouženě prohráli (1:2). Z jejich strany bez emocí, profesorský projev, strašně moc nepřesností. Divil jsem se, proč ze začátku nehrál Jamal Musiala.

Kouč Julian Nagelsmann střídal třikrát už po poločase, kdy však vedl 1:0. Bayern chtěl dostat utkání do své dominance, jenže to se nepovedlo, ani příchody nic nezměnily. Hra byla nejistá, vrcholem všeho byly obě penalty. Tohle si musí hráči pohlídat a to, co udělal Upamecano při druhé situaci, mi hlava nebere. Proč se vrhal v šestnáctce někomu pod nohy, když neměl jistotu, že zasáhne míč? Možná začíná zase nějaké období, kdy budou pochyby, jestli Nagelsmann dokáže mužstvo ukočírovat. Proti Leverkusenu tomu teda nic nenasvědčovalo.

Obě penalty posvětil VAR a tady jsem rozhodně rád, že možnost videorozhodčího máme. Sudí na hřišti podobné situace nemusí vidět, třeba kvůli špatnému úhlu. Ukázalo se, že obě penalty byly jednoznačné, a kdyby nebyl VAR, měli bychom opět o čem diskutovat a pochybovat.

Naopak Leverkusen sehrál výbornou partii, byl skvěle připravený, daleko víc běhal a byl z něho cítit hlad po vítězství. Začíná se uplatňoval práce a taktická příprava trenéra Xabiho Alonsa. Bayern ukázal, co v něm je, až v posledních deseti minutách.

Adam Hložek nastoupil na posledních pár minut, ale jsem si jistý, že svůj prostor dostane. Je to kvalitní hráč a v posledních duelech to ukazoval. Xabi Alonso rotuje sestavou, mančaft začíná fungovat a pro Adama se nic zásadního neděje.

Teď je reprezentační přestávka a po ní nás čeká bitva o první místo mezi Bayernem a Dortmundem. Těžko říct, pro koho pauza teď výhodnější. Možná, že kdyby se hrálo dál, bude to lépe pro Dortmund, ten je neuvěřitelně našlápnutý, naposledy smetl Kolín 6:1 a mohl přidávat další branky.

Naopak Bayern má možnost se vzpamatovat a vyřešit si hlavně interní problémy. Z kabiny unikly určité informace ohledně taktiky, tohle se přeci v takovém klubu nemůže stát. Naprosto nepochopitelné. Pak je na Nagelsmannovi, aby dokázal ukočírovat hráče, kteří měli problémy například s dochvilností nebo jiného osobního rázu.

V týmu bude asi až do utkání s Dortmundem dusno. Strašně mě zajímá, jestli klíčový zápas zvládnou. Pokud ne, začne se opět řešit otázka trenéra. Navíc na Mnichov čeká v Lize mistrů těžké sousto v podobě Manchesteru City. Angličané jsou výborný tým, hlavně tedy doma, když vyjedou ven, už tak silní nejsou. Bayern ukázal kvalitu proti PSG a šance jsou 50 na 50.

Pojďme ještě k dalším týmům v bundeslize. Zaujal mě Hoffenheim, který dokázal konečně vyhrát, porazil Herthu 3:1. Přišlo osvobozovací vítězství, které bude hráče motivovat v boji o záchranu. Na poslední místo klesl Stuttgart a hodně se řeší, jestli je Bruno Labbadia tím správným mužem na lavičku, z posledních deseti zápasů vyhrál jediný.

Mönchengladbach snad ani komentovat nebudu, pořád stejná písnička a už mě to opravdu štve. Stejně to vidí i fanoušci a málokdo chápe, co se po příchodu kouče Daniela Farkeho děje.

Mluví se také hodně o Kolínu, který měl dobrý začátek, ale propadá se. Trenér Steffen Baumgart se utrhl na média, ať nechají klub a hráče v klidu. Zřejmě se tam budou také dít zajímavé věci, Po reprezentační pauze nás čeká fičák ze všech stran."

Reklama