Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Neuer to totálně přehnal. Pavlenka je dominantní a dodává jistotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším komentáři pro Sport.cz s názvem Echo bundesligy se expert František Straka zabývá zejména situací v Bayernu Mnichov a podle něj nepřípustnou reakcí Manuela Neuera na vyhazov trenéra brankářů bavorksého celku. Řeč je ale také o Jiřím Pavlenkovi nebo tristní formě Schalke a Herthy Berlín.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Manuel Neuer po vyřazení Německa na nedávném MS.

Článek

„Německým fotbalem teď asi nejvíce hýbe kauza kolem zraněného brankáře Bayernu Mnichov Manuela Neuera a odvolání jeho přítele a trenéra gólmanů Toniho Tapaloviče. Jestliže hráč pořádá sám tiskovou konferenci bez vědomí klubu ohledně toho, co se stalo, tak je asi něco špatně. Podobné věci se nesmí stávat a Neuer tohle totálně přehnal.

Jedna věc je osobní vztah mezi Neuerem a Tapalovičem a druhá mezi Tapalovičem a trenérem Julianem Nagelsmannem. Druzí jmenovaní se rozcházeli v mnoha otázkách a bylo jen otázkou času, kdy ‚spor' vyvrcholí. Nagelsmann chce určitě do klubu svoje lidi, tak to prostě je. Neuerova akce vyvolala velkou nevoli. Nedivím se. Může se stát, že se po zranění se už nevrátí a dojde k předčasnému ukončení smlouvy.

Celá kauza naznačuje, jak silnou pozici v Bayernu má Nagelsmann. Když někdo investuje 20 milionů euro do trenéra, tak si pak další věci rozmyslíte. Kouč navíc dokázal zatím vždy mančaft ukočírovat. Potvrdilo se to v poháru při výhře 4:0 v Mohuči i teď 4:2 v lize na Wolfsburgu.

Zápas s Wolfsburgem měl i osobní náboj, protože proti Bayernu stál jeho bývalý trenér Nico Kovač. Mnichov ale utkání totálně zvládl i díky tomu, že se probudil Jamal Musiala, iniciátor všech branek.

Zajímavé je, že Bayern vládne soutěži v počtu získaných bodů venku, v těch z domácího prostředí je ale až pátý. Vysvětluju si to tím, že jde o určitou letargii hráčů v koncovce, možná už chybí koncentrace a důraz. Bayern si chtěl začít hrát na Manchester City a každou situaci dohrávat do brány. V tomto směru pomohl hodně Thomas Müller. Je typem hráče, který dokáže ostatní z letargie dostat. Svou mentalitou, přístupem i vystupováním v médiích.

Vrcholem kola měl být duel Dortmundu s Freiburgem, ale nestalo se. Domácí zvítězili jednoznačně 5:1, protože byl v 17. minutě po dvou žlutých nesmyslně vyloučen hostující Kiliann Sildillia.

Dortmund ukázal svoji sílu a je jedním z týmů, který bude šlapat Bayernu na paty. Na druhou stranu mi je líto Freiburgu, trenéra Streicha mám strašně rád, je svérázný a vždy jako první říká, že klub musí zůstat na zemi, že mezi úplně nejlepšími nemá vlastně co dělat. Trochu se ukazuje, že Freiburg má své hranice a nebude hrát první trojku. Pokud se však udrží na pohárových příčkách, bude to fantastické.

Pojďme se chvíli zastavit u Jiřího Pavlenky a Brém, které mají dvě výhry za sebou a patří jim osmé místo. Český brankář začíná být dominantní, působí na mě jistým dojmem a celkově je Werder úplně jiný než na podzim.

Největší Pavelnkova síla je momentálně v umění vychytat to, co ostatní pouští. Dobrý gólman se pozná podle toho, že chytí něco navíc. To na podzim chybělo, ale teď je dominantní a je na něj spoleh. Dodává jistotu hráčům před sebou.

Na dně tabulky jsou stále Hertha Berlín a Schalke, oba týmy vstřelily za posledních pět kol jedinou branku. Výsledkově jsou to logicky nejhorší mančafty v soutěži, ale když jsem teď viděl fotbalisty Schalke na Mönchengladbachu, mohli tam vyhrát. Jen jsou opravdu slabí v koncovce.

Pozice Herthy je pro mě nepochopitelná, je to vlajková loď Berlína i celého Německa. Jestliže sestoupí, bude to hodně smutné. Příčinou situace jsou asi nepokoje v klubu. Kdybych si měl momentálně tipnout, půjdou dolů Hertha i Schalke. Ale uvidíme, jaro je ještě dlouhé."

Reklama