Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Startuje nový ročník! Jak si povedou Češi a kdo zaútočí na Bayern?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v pátek večer začíná duelem mezi Brémami a Bayernem Mnichov nový ročník nejvyšší německé fotbalové soutěže. Expert David Jarolím se v úvodním díle pravidelného komentáře s názvem Echo bundesligy na Sport.cz zaobírá primárně početnou českou družinou, došlo ale také na boj o titul a nováčky.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Tomáš Čvačara na tréninku národního týmu

Článek

„Největší očekávání byla minulou sezonu od Patrika Schicka, ale nebyl zdravotně v pořádku a stále není. Nikdo úplně neví, kdy se v plné formě vrátí na hřiště. Jeho parťák z Leverkusenu Adam Hložek měl úvodní ročník v bundeslize slušný, určitě nezklamal, i když číselně se od něj možná čekalo více. Leverkusen obecně dojel na velmi špatný vstup do soutěže, pro nového hráče je pak strašně těžké se chytit. Teď se pod koučem Xabi Alonsem stabilizovali.

Premiérová sezona čeká v Mönchengladbachu Tomáše Čvančaru, zatím se jeví opravdu dobře. Vždy je dobré, když se útočník uvede gólově a získá si fanoušky na svou stranu. Útočníci jsou měřeni hlavně podle produktivity, takže je důležitý začátek, aby mu to tam padalo a ještě více si zvedl sebevědomí. Myslím, že se prosadí.

Gladbach si prošel obrovskou obměnou, odešli zkušení Lars Stindl nebo Jonas Hofmann. Může to být okysličení, uvidíme. Minulá sezona se moc nepovedla, ambice jsou určitě pohybovat se kolem pohárových příček.

Máme také tři gólmany. Jiří Pavlenka je stálicí Brém. Pozici má velmi silnou, fanoušci si ho váží a trenéři mu dávají důvěru. U Tomáše Koubka v Augsburgu a nově Matěje Kováře v Leverkusenu se uvidí. Momentálně nepředpokládám, že by se Kovář dostal před Lukáše Hradeckého do pozice jedničky. Je možné, že trenéři bude v evropských pohárech rotovat, Hradecký má přeci jen ve 33 letech už svůj věk.

Jsem zvědavý, jak se prosadí Václav Černý ve Wolfsburgu, který celkem posílil a má ambice hrát v první pětce. Větší minutáž by mohl dostat mladý Lukáš Ambros, ale musí být trpělivý. Zažil jsem v Bayernu Mnichov sezonu, kdy jsem byl skoro každý zápas v kádru, ale nenastupoval. Super zkušenost, ale pak člověk cítí, že by mohl dostat příležitost. Pokud bude Lukáš makat, šanci určitě dostane a dočká se více startů.

Alex Král se těší s Unionem Berlín na Ligu mistrů. Co jsem koukal, v přípravě naskakoval střídavě. Určitě s ním počítají a nehraje roli, jestli začne hned v základu. Přestup ze Schalke byl pro Alexe krokem kupředu a je jen na něm, jak se prosadí. Stálicí je pak Pavel Kadeřábek v Hoffenheimu, je na něj spoleh. Pokud bude zdravý, bude hrát, nejčastěji na své pozici pravého halfbeka.

Češi na startu bundesligy
HráčVěk, postKlub
Patrik Schick27, útočníkLeverkusen
Adam Hložek21, útočníkLeverkusen
Matěj Kovář23, brankářLeverkusen
Václav Černý25, křídelníkWolfsburg
Lukáš Ambros19, záložníkWolfsburg
Alex Král25, záložníkUnion Berlín
Pavel Kadeřábek31, obránceHoffenheim
Tomáš Čvančara23, útočníkMönchengladbach
Jiří Pavlenka31, brankářBrémy
Tomáš Koubek30, brankářAugsburg

Přestupem léta je určitě příchod Harryho Kanea do Bayernu. Po odchodu Lewandowského to bylo téma, tenkrát se přestup nepodařil zrealizovat. Bayernu teklo do bot, protože sice nějakým způsobem udělali titul, ale každý ví, že až v posledním kole. Navíc k tomu velké trápení a rošády s trenéry. V hodně zápasech Ligy mistrů hrotový útočník jasně chyběl.

Vsadili na borce ostříleného Premier League, anglického reprezentanta. Kane je forvard, který góly umí dávat. Snesla se kritika, že už mu je třicet a 100 milionů euro + bonusy je strašně moc, ale klub si slibuje opravdu hodně, mimo jiné velký přínos v cestě za dalším titulem.

Otázkou jde, kdo bude Bayernu nejvíce šlapat na paty. Nabízí se určitě Borussia Dortmund, já však trochu více věřím Lipsku. Porazili Bayern v Superpoháru, jsou zase vyzrálejší a mají zkušenosti z Ligy mistrů, která je teď čeká znovu.

Máme také dva nováčky. Darmstadt už před lety elitní soutěž hrál, Heidenheim je v bundeslize poprvé v historii. Přiznám se, že oba celky tipuji na boj o sestup, ale člověk nikdy neví, třeba se projeví nováčkovská euforie. S nevelkými rozpočty a skromným doplněním kádru to budou mít mezi německými giganty strašně těžké."

Reklama