Hlavní obsah

GLOSA: Antoš jako hokejový Richelieu. Proč Zadina ostře pálil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neměl mžitky před očima, kdy by v emocích vypálil něco, o čem by po pár minutách věděl, že by tuze rád vzal zpět. Ne, Marek Zadina po čtvrtém extraligovém finále, v němž Pardubice vyhrály 6:2, volil jasně promyšlená slova. A slova, která nejprve v bezprostředním rozhovoru uvedl pro O2TV Sport, za dalších pár minut je víceméně zopakoval pro píšící novináře, aby se o čtvrthodinku později mezi ně vrátil a ještě je na přání tiskového oddělení Dynama „vyladil“ s tím, že nekritizuje Českou televizi jako celek, jen Milana Antoše. Tedy muže, který podle něj špiní pardubickou organizaci, je expertem v uvozovkách a ovlivňuje komisi rozhodčích.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Marek Zadina na pardubické střídačce

Článek

S trochou nadsázky by se dalo říct, že Milan Antoš je kardinál Richelieu hokejové extraligy (a možná nejen té), jak šikovně tahá za nitky. A má v tuzemském hokeji takovou moc, že po jeho výrocích v pořadu Zaostřeno na play off na portálu Sport.cz se urychleně sešla celá komise rozhodčích a šmahem kvůli Antošovi vyslala finalistům e-mail, v němž varuje, že odteď bude pískat hru v brankovišti jinak. Proč? Protože Antoš…

Ne. A myslím, že tomu nevěří ani kouč Zadina.

A tak zásadní otázkou zůstává, proč ta slova vypálil?

Protože jak sám řekl: „Já to nečtu. Pět měsíce nečtu názory. Vím, že je to mediální masáž, ale nečtu takové věci.“ Prý se to k němu doneslo.

Když ta slova říkal televizi a později i novinářům, poslouchal ho o kousek dál stojící majitel Dynama Petr Dědek a souhlasně pokyvoval. Není tajemstvím, že on i Zadina mají na Antoše pifku, že se jim nepozdávají jeho kritické názory, které publikuje ve své Břitvě na Sport.cz a říká i coby spolukomentátor v České televizi.

Zaostřeno na play off 14Video: Sport.cz

Ale pořád je otázkou, proč ten šrapnel vůči němu Zadina vyslal teď a co tím sleduje. Je jasné, že součástí velkých sportovních bitev je i ta v psychologické rovině. Že se snažíte soka rozhodit, někdy vyvinout tlak na vyšší místa, když máte pocit, že nejsou k vám zcela féroví. Je přirozené, že nechcete tomu jako Popelka jen mlčky přihlížet z kouta a věřit, že si vás štěstí stejně najde, zvlášť jde-li o finále extraligy. Nebo jen chcete najít pro svůj tým nepřítele, který ale nestojí na ledě, a tým se proti němu má semknout…

V sobotu přitom po porážce Zadina ještě mlčel, v neděli už ne.

Přišel by ten jeho komentář i ve chvíli, kdyby Dynamo čtvrté finále nezvládlo?

Aby to bylo fér. Zadina má pravdu v tom, že ráz finále se po onom sobotním e-mailu změnil. V předbrankovém prostoru jsou najednou sudí úzkostlivější, rozdíl je do očí bijící.

„Za mě je to dost nešťastné. Tlak do brány musí být, je to vyhecované. Přijde mi to, že to škodí k hokeji, že to k němu patří, že to mají lidi rádi,“ řekl kupříkladu Lukáš Radil, jenž cítí, že je to „lex Pardubice“, tedy regule namířená proti Dynamu. „Je škoda, je to finále a chodit před bránu k tomu patří. Ale oni takto rozhodli, my s tím nic neuděláme,“ přidal zase jeho parťák Martin Kaut.

Dynamu očividně komise rozhodčích sešněrovala šíři taktických manévrů, Zadina a spol. tak mohou cítit křivdu, naštvání. Mohou vnímat, že se ustoupilo ve prospěch Třince. A možná proto vypálil ostrá slova, která ale nesměroval přímo komisi rozhodčích, ale ztělesnil je do Milana Antoše, extraligového Richelieua.

Docílí ale od středy zase jiného rozhodcovského metru?

Umlčí Antoše?

Nebo spíš Zadina za své výroky zaplatí pokutu?

Odpovědi asi tušíte.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama