Hlavní obsah

GLOSA: Čeho je moc, toho je příliš aneb Portugalsko je nám nejspíš bližší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas neuškodí si připomenout stará lidová moudra. Kus pravdy se v nich skrývá, což platilo i pro nedělní třaskavý ligový šlágr v Edenu. Třeba v úsloví „Do třetice všeho dobrého i zlého“ onu pravdu najdeme. Po dvou předchozích, víceméně s uznáním kvitovaných vystoupeních polských sudí Marciniaka a Raczkowského totiž třetí pokus s arbitrem od sousedů příliš nevyšel. A nejde jen o diskutabilní penaltové situace, při nichž rozhodčímu Frankowskému vypomáhal VAR a na jejichž posouzení se názory diametrálně liší a lišit budou.

Foto: Sport.cz s využitím PRÁVO/Vlastimil Vacek

Polský rozhodčí Bartosz Frankowski uděluje žlutou kartu Davidovi Hovorkovi ze Slavie. "Třetí pokus s arbitrem od sousedů příliš nevyšel," píše ve své glose Zdeněk Pavlis.

Článek

Podstatnější byla persona polského sudího.

Vypjatý šlágr Slavie s Plzní na něj podle výpovědi domácího kapitána Ondřeje Kúdely i trenéra Jindřicha Trpišovského dolehl až příliš, takže nervozita z něho očividně čišela. Už před zápasem, kdy přišel za oběma týmy do kabin. V průběhu střetnutí ještě víc.

Aktéři to samozřejmě vycítili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk a polský rozhodčí Bartosz Frankowski odvolává nařízenou penaltu po shlédnutí VAR během utkání nadstavby Fortuna ligy mezi Slavií a Plzní.

Ti na trávníku, na obou znesvářených lavičkách pochopitelně také. Dostali signál, že Frankowski není takovou osobností jako jeho kolega Marciniak účinkující pravidelně na scéně Ligy mistrů a soudcující i tak ostře sledované zápasy, jakým byly nedávné vyřazovací duely Realu s Chelsea či Liverpoolu s Villarrealem. Ostatně, i Raczkowski toho má za sebou dost v pohárové Evropě i třeba v řecké lize, kam si ho v lednu pozvali na derby Panathinaikosu s Olympiakosem.

V Edenu ovšem domácí a hosté promptně pochopili, že Frankowski je trochu jiná sorta. A nejenže vycítili, i toho využili a zneužili. Aby ne, když šlo o peníze obou klubů, které si polského sudího zaplatily.

Ten tam byl respekt, jenž byl při účinkování Marciniaka v derby pražských S patrný na hráčích i ansámblech na lavičkách obou rivalů. O nějaké vážnosti a úctě k arbitrovi nemluvě.

Proto výlevy na trávníku i za postranní čárou, diskuse, debaty, gesta. Šarvátky na hřišti i mezi oběma lavičkami, vzájemné provokace, osočování, urážky za hranou alespoň základní slušnosti.

Vedoucí slávistického mužstva Stanislav Vlček popuzeně, a hlavně opakovaně startující na hrací plochu na polského sudího. Nadávky z úst Trpišovského asistenta Houšteckého i reakce jindy uvážlivého Köstla vykázaného v nastaveném čase červenou kartou z lavičky, o reakcích a počínání Řeháka levitujícího za hranou pravidelně, pak vůbec nemluvě.

Obdobné exploze vášní a těžko citovatelných výrazů na plzeňské lavičce polévané litry piva i z míst vyhrazených VIP personám. Vztyčený prostředník majitele a nejvyššího bosse Viktorie Šádka po vyrovnávacím gólu v páté minutě nastavení směrem k tribuně.

„Všechno začalo hned na úvod utkání skandováním  Zku..ená Plzeň, od toho se celé odvíjelo," hledal vysvětlení plzeňský trenér Michal Bílek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský v utkání proti Plzni.

„Není to česká specialita, podívejte se třeba na Portugalsko," zkoušel bagatelizovat dění v Edenu slavistický kouč Jindřich Trpišovský s dodatkem, že on se soustřeďuje jen na zápas a do ničeho jiného se nemíní dostávat.

Explozi dýmovnic a kouře valícího se v závěru první půle z tribuny sever na hřiště v takových mračnech, že utkání muselo být na pár minut přerušeno, však vnímal.

„Přerušení společně s přestávkou pomohlo soupeři, aby načerpal síly do druhého poločasu," povzdechl si, aniž by se proti excesu nejzarytějších slávistických fanoušků vyhranil, natož ho odsoudil, byť jeho mužstvu uškodil.

Ostatně, v Portugalsku jsou dýmovnice a bengálské ohně na tribunách přece také běžným jevem. V sousedním Španělsku, stejně jako v Řecku či Turecku rovněž. A ve spoustě fotbalově rozvojových destinacích se odehrává na stadionech daleko větší peklo. I šutry, kusy vytrhaného betonu se tam používají, když emoce planou a jde o hodně. A po krku si tam jdou znepřátelení rivalové.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Horváth a Michal Bílek dirigují svůj tým v zápase se Slavií

A nikdo si tam přece nepřipomíná prastarou moudrost tvrdící, že čeho je moc, toho je příliš.

Proč tedy právě u nás moralizovat a apelovat na chování a počínání v rámci norem platných pro civilizovaný fotbalový svět? Vždyť jinde se přece mění zápasy v daleko větší fotbalové inferno.

Třeba zrovna v takovém Portugalsku, jímž se po nedělním dění v Edenu zaštiťujeme a k němuž shlížíme.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články