Hlavní obsah

GLOSA: Češi by měli mít na víc, Albánci jim nastavili smutné zrcadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbaloví reprezentanti plánovali v divokém prostředí v Albánii ukázat, že se dokážou v těžké chvíli semknout a zabrat. Nepovedlo se to ani trochu. Češi odjíždějí z Tirany s ostudnou porážkou 0:3 a kvalifikaci o mistrovství Evropy mají po pěti zápasech, které odehráli, rozehranou katastrofálně. Momentálně spadli mimo postupovou příčku, byť zatím absolvovali o utkání méně než Poláci, na které ztrácejí bod.

Foto: Florion Goga, Reuters

Glosa k české blamáži v Albánii.

Článek

Češi nepředvedli v albánské výhni prakticky nic zajímavého. Potvrdilo se, jaké problémy mají, když hrají proti zataženému soupeři. Nevymysleli nic, čím by soupeře překvapili. Potíž je to dlouhodobá, posun nepřichází.

I další okolnosti šly proti národnímu týmu. Brankář Jiří Pavlenka dostal první laciný gól z dálky. Trenér Jaroslav Šilhavý vsadil v útoku na Mojmíra Chytila. Chtěl využít jeho produktivity a dobrého rozmaru. Tenhle tah taky vůbec nevyšel, slávistický útočník byl během první půle po dvou žlutých kartách vyloučen, jakkoliv druhé napomenutí vypadalo sporně a přísně. Ale šel ven a Češi hráli více než poločas v oslabení. Nezahráli ani ti, na které by mělo být spolehnutí a jejich nasazení prakticky nikdo nerozporuje jako David Jurásek nebo Ladislav Krejčí.

Je jasné, že pozice kouče Šilhavého se bude v následujících dnech hodně řešit. Po domácí remíze s Albánií ztrácí hlavní reprezentační stratég i jeho družina po fiasku v Tiraně další kusy důvěry. Nedá se ale čekat, že by předseda fotbalové asociace Petr Fousek reagoval tak promptně a rázně. Další věcí je, jak by psychicky sražený tým nějaký veletoč poznamenal. Dokázal by ho někdo probudit, vyždímat z něj víc?

V neposlední řadě je naprosto klíčovou otázkou, kdo případně za něj. Je známo, že asi nejvhodnějšího adepta Jindřicha Trpišovského ze Slavie je momentálně nereálné k národnímu mužstvu přetáhnout.

Albánci ukázali českému výběru hodně smutné zrcadlo. Byli přímočařejší, technicky zdatnější, efektivnější. Má celek okolo kapitána Tomáše Součka na víc? Měl by mít. Čeští fotbalisté nehrají na špatných adresách. Postup z této skupiny se jevil po losu povinností, gigant v ní není. O to smutnější je současná situace, do které se mužstvo dostalo.

Reklama