Hlavní obsah

GLOSA: Dočasný stav nouze. První stovka je bez Čechů, ale naděje se pomalu šikují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lidmi, kteří zažili rok 1968 v Československu, dlouho koloval vtip o tom, že jednotkou dočasnosti je jeden 'furt'. Teď tu máme taky jeden dočasný stav, co snad ale nenabobtná do přehnaných rozměrů. V první stovce žebříčku nejlepších tenistů světa aktuálně není ani jeden český hráč.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Macháč je českou tenisovou jedničkou

Článek

Klidně si na to přisviťte, nebo vezměte lupu, ale českou vlaječku vedle žádného ze jmen borců z top 100 nenajdete.

O to větší škoda, že 21letý Sebastian Korda (44. v ATP), syn někdejší světové dvojky Petra Kordy a bývalé fedcupové reprezentantky Reginy Rajchrtové, reprezentuje USA.

"Tam se to ze strany českého tenisu asi trochu prokoučovalo," myslí si expert Sport.cz Jan Kukal.

Při pohledu na žebříček ATP to právě teď na jásání není. S koncem éry daviscupových šampionů Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha nastalo výkonnostní vakuum, které osamocený Jiří Veselý nedokázal zaplnit.

"Trvá to dva tři roky, že Jirka sem tam zazáří. Servisem někde někoho porazí, ale v zásadě už dál asi nepůjde," tvrdí trojnásobný grandslamový šampion ve dvouhře Jan Kodeš.

Po dvou letech nepřesvědčivých výsledků vypadl Veselý ze stovky a na kontinuitu špičkových hráčů, kterou český mužský tenis držel od 70. let minulého století, se jen vzpomíná.

A že bylo na co navazovat: Kodeš, Jiří Hřebec, Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Petr Korda, Karel Nováček, Jiří Novák. Ale i Bohdan Ulihrach, Ctislav Doseděl nebo Daniel Vacek... A po nich Štěpánek s Berdychem.

"Někdy to není moc příjemné poslouchat, jak to, že u holek to jde a my tak vysoko nejsme," přikyvuje pětadvacetiletý Zdeněk Kolář, číslo 144 rankingu ATP.

V žebříčku WTA je přitom v první stovce osm Češek a dokonce dvě v top 4.

K absenci v první mužské stovce ale paradoxně došlo v době, kdy se objevilo dost signálů, že budoucnost českých tenistů by zase tak černá být nemusela.

Výkony Tomáše Macháče a Jiřího Lehečky na podzimním turnaji Davis Cupu. Postup stejných hráčů do hlavní soutěže na Australian Open. "Pro oba by ale neměla být cílem jen první stovka. To je hrozně málo," nabádá Kukal k větším ambicím.

Velké naděje vzbudil i udatný výkon Jakuba Menšíka ve finále juniorky v Melbourne. "Chci být jedničkou jako Djokovič," netají svoje inspirační zdroje šestnáctiletý bojovník.

Pro český mužský tenis se tak rýsují mnohem lepší časy, než ve kterých se právě nachází. Stav nouze už snad pomalu končí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články