Hlavní obsah

GLOSA: Hrozící sestup nemusí být to nejhorší. Hokejový Zlín straší nejistá budoucnost

Čtvrtý den nového roku absolvovali dlouhou cestu z Chomutova ve výtečné náladě. Hokejisté Zlína tehdy zdolali Kladno v jeho severočeském azylu 3:1 a snížili ztrátu na posledním místě extraligové tabulky na předposlední Rytíře na pouhé tři body. Berani tak měli slušně nakročeno k tomu, aby Jágra, Plekance a spol. do konce základní části extraligy přeskočili a vybojovali si tak aspoň účast v baráži proti vítězi první ligy, v níž by měli solidní šance, aby nejvyšší soutěž v Baťově městě zachovali.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/David Taneček

Zlínské perspektivy vypadají neradostně.

Článek

Jenže po pouhých třech týdnech je zase všechno jinak. Zlíňané od té doby nepřidali jediný bodík a Kladenští naopak nastartovali velký šturm. Manko Beranů rychle narostlo na takřka propastných čtrnáct bodů a asi by se teď těžko našel někdo, kdo by byl ochoten na záchranu moravského celku vsadit jakoukoliv větší částku. Navzdory tomu, že vedení klubu přivedlo před pár dny další ruskou posilu z KHL. Hned na to přišel přehmat s výměnou hráčů s Mladou Boleslaví. Obránce Šidlík se totiž po oznámení trejdu rozhodl ukončit aktivní činnost a v šatně Beranů se vůbec neobjevil. Za dva hokejisty, kteří přesídlili do Boleslavi, tak do Zlína dorazil pouze jeden.

Pád z elitní soutěže po dlouhých dvaačtyřiceti letech se zdá být tudíž téměř neodvratný, přestože z kabiny Beranů zaznívají povinné věty o tom, že dokud šance žije, budou o ni do posledního dechu bojovat, anebo že do konce sezony zbývá ještě dost zápasů a stát se může cokoliv. Jenže obří bodový rozdíl ani srovnání aktuální formy Zlína a Kladna ničemu takovému příliš nenasvědčují.

Sestup navíc nemusí být to nejhorší, co může Zlíňany potkat. Klub by se po něm zřejmě octl ve značné nejistotě. Je velká otázka, jací hráči by pak měli tým mezi elitu co nejrychleji vrátit. Dá se totiž čekat, že zahraniční hokejisté ze Zlína okamžitě prchnou, a někteří další borci jsou tady jen na hostování. Ochota pokračovat by asi byla pramalá. Ze současného mužstva by zřejmě zbyli jen jednotlivci. Hrozba, že by se fanoušci Beranů museli spokojit s první ligou na delší dobu, je hodně reálná.

A to není ještě zdaleka všechno, co hokej ve Zlíně trápí. Národní sportovní agentura totiž nedávno smetla ze stolu zlínskou žádost o třistamilionovou dotaci na rekonstrukci stadionu Luďka Čajky. Klub ve spolupráci s městem tak musí zvažovat další varianty, jak stárnoucí zimák aspoň opravit, aby odpovídal současným standardům.

Pro tradiční hokejovou baštu, v níž mnozí ještě zdaleka nezapomněli na euforii, jakou tady vyvolaly dva mistrovské tituly v letech 2004 a 2014, tak zřejmě nastanou mnohem krušnější časy.

Reklama

Související témata: