Hlavní obsah

GLOSA: Jako Brad Pitt. Nepleťte se, Fury JE legenda!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prototypem ideálního sportovce není ani náhodou. Když na to přijde, dokáže kalit tři dny v kuse, špeky mu lezou přes okraj trenýrek a životospráva je pro něj po drtivou většinu roku naprosto cizí slovo. A přesto v těžké váze není zábavnější boxer než Tyson Fury.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Nick Potts

Britský boxer Tyson Fury slaví obhajobu světového titulu organizace WBC v těžké váze

Článek

Skolit svérázného Brita v ringu byl před sedmi lety nadlidský úkol i pro Vladimira Klička. O sobotním soupeři v duelu o pás WBC Dillianu Whyteovi ani nemluvě. V šestém kole si po Furyho masivním zvedáku ustlal na podlaze.

Boxerští puristé přesto mají k chlápkovi narozenému na jižním okraji Manchesteru stále dost výhrad. Oceňují spíš zlatou éru těžké váhy reprezentovanou Muhammadem Alim, Georgem Foremanem, Joe Frazierem nebo explozivní sílu Mikea Tysona v jeho nejlepších letech.

Jenže doba se pohnula. Dva z velké americké trojky jsou po smrti, Tyson se pere v letadle a box masivně převálcovala MMA. Tradiční pěstní šerm se potácí mezi comebacky a zápasy youtuberů. Nejprestižnější boxerskou kategorii tak musí zachraňovat týpek pocházející z komunity travellerů, kterou v Česku zpopularizoval film Podfu(c)k.

Foto: Nick Potts, ČTK/AP

Tyson Fury obhájil titul organizace WBC, v šestém kole knokautoval Dilliana Whytea.

V něm si pokérovaného boxerského šampiona Mickeyho s nadhledem zahrál hollywoodský Brad Pitt. A scény zápasů, do kterých pravidelně vstupuje po těžkých kalbách, patří k těm památným. Stačí ale jedna rána a soupeř se může jít objednávat k zubaři. Až se probere.

Ostatně jeden z následujících Pittových filmů se jmenuje Fury. Náhoda? Nejspíš ano.

Třiatřicetiletý pořez není ideálním vzorem pro děti, spíš má v sobě něco z rozporuplných fotbalových géniů George Besta a Paula Gascoignea. Svoje vnitřní běsy ale mezi 16 provazy dokáže podivuhodně zkrotit a titulové souboje proměnit i v show. Už jen v tom je jedinečný, nebo, chcete-li, legendární.

Fury sice s předstihem oznámil, že o víkendu stál v profiringu naposledy, ale snad tím jen zvyšuje svou cenu. Pařbu, kterou si teď hodlá dopřát, si každopádně zaslouží.

Marek Burkert

Specializuje se zejména na hokej a tenis, ale i basketbal a box. Jako reportér se zúčastnil řady vrcholných akcí - hokejových MS, dvou Světových pohárů, daviscupových finále. Ze zámoří referoval o desítkách zápasů NHL včetně finále Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: