Hlavní obsah

GLOSA: Konec Příhody: a teď se děj vůle boží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři týdny před startem nové sezony otřásla českým fotbalem šokující zpráva: šéf komise rozhodčích Radek Příhoda rezignoval. Jaký signál jeho rozhodnutí vysílá? Co nebo kdo za ním stojí a co bude znamenat pro fungování komise i pro její nastavený kurz? Odpověď zní v kostce takto: žádný převrat se nekoná.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Bývalý předseda Komise rozhodčích Radek Příhoda

Článek

Devětačtyřicetiletý bývalý profesionální sudí se ujal vlády nad tuzemskými arbitry před dvěma lety. Nejen veřejností byl pasován do role spasitele, který udělá pořádek mezi rozhodčími po „berbrovské éře". Jenže už v tom byl značný rozpor: ať vstupoval Příhoda do funkce se sebečistšími úmysly, nelze mu odpárat, že byl s bývalou dobou spjatý. Tolik na úvod.

Příhodovi nelze upřít, že se funkce chopil s drajvem a razancí. Významně obměnil rozhodcovský personál. Odstavil sudí, namočené v kauze Vyšehrad i ty z éry Romana Berbra. Neměl však adekvátní náhradu. Vytáhl mezi elitu arbitry, kteří přeskakovali výkonnostní úrovně. Ne všichni na tu nejvyšší stačili. Což se negativně odrazilo v odlišném posuzování totožných situací, tato nejednotnost pak pochopitelně snižovala důvěryhodnost komise sudích. Nastala tedy situace, která tady byla roky předtím.

Jednou penalta za ruku byla, podruhé, při totožné situaci, nikoli. Na jednom stadionu za ostrý faul červená, na jiném žlutá. Z drtivé většiny podobných případů vyšli rozhodčí dobře, komise jejich verdikty, až na pár výjimek, posvětila.

Na obranu Příhody a spol. je třeba uvést, že po každém kole se svými kolegy svoje stanoviska vysvětlovali v komuniké, což se v zahraničí prakticky neděje. Natolik otevřené komise rozhodčích ve světě nebývají. Příhoda a spol. se v tomto snažili být transparentní. Na pravidelné zasedání měli dokonce přístup fotbaloví novináři, na kontroverzní situace se mohli zeptat.

Příhoda po své abdikaci uvedl, že své práci dával maximum a cítí, že musí zvolnit. Zároveň přiznal, že funkce s sebou přinášela i nepříjemné zkušenosti v podobě různých anonymních udání a dalších podpásovek. Taková udání s sebou nesou nesmírný psychický dopad, jeho krok tedy lze pochopit.

Kdo měl tato udání na svědomí si lze pouze domýšlet. Nicméně na Příhodu byly značné tlaky ze strany klubů. Zatímco na podzim se kritizovalo fungování videa, na jaře zmiňovaná nejednotnost verdiktů. Na nedávném grémiu profesionálních klubů bylo údajně až 24 z celkových 32 pro výměnu Příhody.

Ten nakonec skončil sám. Komisi povede dočasně dosavadní místopředseda Libor Kovařík. Je stejného ražení jak Příhoda, půjde v jeho šlépějích. Jenže, slovy postavy Bolka Polívky z legendárních Pelíšků - bude to stačit? Odpověď je nasnadě...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.