Hlavní obsah

Šok! Příhoda rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivá zpráva, šok. Českým fotbalem zatřásl necelé tři týdny před startem ligy konec šéfa Komise rozhodčích FAČR Radka Příhody. Devětačtyřicetiletý bývalý profesionální sudí rezignoval, ve funkci skončil sám. Komisi rozhodčích vedl dva roky, hlavním adeptem na uvolněné místo je dosavadní místopředseda Libor Kovařík.

Foto: Michal Beránek/ CNC /, Profimedia.cz

Radek Příhoda

Článek

Zprávu o Příhodově konci rozeslala fotbalová asociace v tiskovém prohlášení. Předseda FAČR Petr Fousek zmínil, že už předtím jednu abdikaci šéfa sudích odmítl. „Napodruhé jsem jeho žádosti vyhověl. Vzhledem k tomu, že příští týden se uskuteční pravidelný předligový seminář rozhodčích profesionálních soutěží za účasti zástupců UEFA a již 22. července začínají FORTUNA:LIGA a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, je logickým kandidátem vedení FAČR Libor Kovařík. Jsme přesvědčeni, že disponuje nejen náležitými kvalitami na funkci předsedy, ale také zajistí kontinuitu nastavenou dvouletou prací Radka Příhody a jeho komise, což považujeme za velmi důležité," vysvětlil Fousek v tiskové zprávě.

„Záležitost nyní budeme procesovat v souladu se smlouvou mezi FAČR a LFA, završené schválením Výkonným výborem FAČR," sdělil dále Fousek.

Příhodova komise byla nezávislá, představovala samostatnou jednotku oddělenou od vlivu klubů, ligy nebo asociace. Po celou dobu se celý orgán potýkal s reformou sudích, řada z těch zkušenějších se zapletla do kauzy kolem bývalého svazového místopředsedy Romana Berbra a končila. Vytahováni byli mladí sudí, kteří zápasy zvládali lépe nebo hůř.

Derby Sparty se Slavií by se mělo dávat rozhodčím za odměnu, říká v pořadu Přímák Karel Hrubeš.Video: Sport.cz

„Jako předseda komise rozhodčích jsem byl od roku 2021 součástí reforem v českém fotbale, které zahrnovaly právě i oblast rozhodčích. Podařilo se nám nastavit celou řadu změn, které byly v souladu s koncepcí vedení asociace. Snažili jsme se o to, aby rozhodčí byli nezávislí a mohli pracovat jinak. Chtěli jsme se jako komise přiblížit evropskému vzoru," připomínal Příhoda.

Před dvěma lety střídal dočasně zastupujícího portugalského experta Vítora Mela de Pereiru. Jeho instalace do ostře sledované funkce byla první velkou změnou, kterou Fousek ve funkci předsedy učinil.

Tlaky na něj byly velké, v uplynulé sezoně se na podzim hodně probíralo fungování videa, na jaře se zase debatovalo o nejednotnosti rozhodování arbitrů.

Tohle téma se intenzivně rozebíralo na nedávném grémiu profesionálních klubů. Ty pak vyzvaly komisi rozhodčích i celou asociaci, aby se více věnovala přípravě sudích. Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda tuto výzvu následně prezentoval veřejně.

„Byla to pro mě nesmírně vyčerpávající životní etapa. Práci ve vedení komise rozhodčích a nastavení změn v této oblasti jsem věnoval spoustu energie. V posledních týdnech jsem si sám pro sebe všechno vyhodnotil s tím, že chci zvolnit. Pozice předsedy komise rozhodčích s sebou přináší opravdu enormní pracovní nasazení, a já se po celé dva roky snažil této práci odevzdat maximum. Funkce s sebou navíc přinášela i nepříjemné zkušenosti v podobě různých anonymních udání a dalších podpásovek," prohlásil Příhoda, který bude dál působit na panelu delegátů a jako delegát v tuzemské lize.

Reklama