Hlavní obsah

GLOSA: Malá postavou, ale velká srdcem. Divá Bára bude chybět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet let (s mateřskou pauzou) na okruhu WTA uteklo a profesionální kariéra Barbory Strýcové je minulostí. Šmytec, konec, finito! Definitivní sbohem sedmatřicetileté tenistky by ale nemělo být smáčeno slzami, i když newyorská rozlučka neproběhla podle ideálních představ. Ze své kariéry však ‚Divá Bára‘ vytěžila maximum.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

xx

Článek

Malá postavou, velká srdcem. A strašlivě nepříjemná pro všechny soupeřky. Hrát proti Strýcové bylo pro řadu hráček utrpení, i kvůli způsobu, jakým se jim dokázala dostat pod kůži. Povídala si s rozhodčím, nadávala sama sobě, na protější stranu kurtu vrhala výhrůžné grimasy. Občas byla sama překvapená, co jí lítá z pusy, ostatně památný proslov z pauzy finále turnaje na Štvanici 2010 byl zaznamenán ‚pro budoucí generace‘.

Strýcová byla za všech okolností brutálně upřímná. Žádné okecávačky. Pokud se jí nelíbilo, jak se při finále US Open chovala Serena Williamsová, klidně to řekla na plná ústa, i když si tím pohněvala příznivce americké tenisové královny. Strýcová ale nedělala rozdíly. Když jí Karolína Plíšková přebrala kouče, neváhala se ozvat taky a dštila síru.

Jejím životním turnajem byl Wimbledon 2019. Semifinále dvouhry, titul ve čtyřhře. I kvůli těmto vzpomínkám se rozhodla vrátit na kurty po narození syna Vincenta. A triumfální pocity na grandslamové trávě si po boku Sie Šu-Wej v deblu zopakovala.

Češi si Strýcovou nejvíc oblíbili v zápasech Fed Cupu, kde se podepsala pod šest triumfů. Když ji kapitán Petr Pála ve finále 2016 ve Francii poslal v neděli za stavu 1:2 jako žolíka do dvouhry, bylo na Strýcové už při nástupu na kurt vidět, že jde svoji soupeřku rozcupovat na hadry. Což se také stalo. Že pak za pár minut naskočí i do rozhodující čtyřhry, brala jako povinnost. To byl velký majstrštyk!

Je jen škoda, že tenisová kariéra má své limity, Strýcová je ve svém případě dokázala posouvat. S věkem si také zápasy mnohem víc užívala. Čas ale neumí zastavit nikdo. Poslední úder na profesionální úrovni tak odehrála v úterý v mixu na newyorském Grandstandu. Jak ovšem sama řekla, život není jen tenis. I když ve dvouhře nedosáhla těch úplně nejvyšších met, fanouškům bude tak originální hráčka citelně chybět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.