Hlavní obsah

GLOSA: Neuvěřitelný zkrat. Dýchánek reprezentantů přebíjí vše kolem týmu. Přemýšleli nad následky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbaloví reprezentanti Jan Kuchta, Vladimír Coufal a Jakub Brabec si šli dva dny před klíčovým zápasem o postup na mistrovství Evropy proti Moldavsku zapařit v centru Olomouce. Totální zkrat, úlet, zcela neomluvitelné jednání. Okamžitě byli vyřazeni z národního týmu, což je správné a v dané situaci jediné logické řešení.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Brabec a Vladimír Coufal se snaží odzbrojit Itala Insigneho ve vzájemném zápase.

Článek

Jako by měla reprezentace problémů málo. S postupem na kontinentální šampionát se pachtí, jistotu ve velice hratelné skupině nemá ani před posledním utkáním. Probírá se neúčast záložníka Antonína Baráka z italské Fiorentiny, nominace a dodatečné povolání některých hráčů, pozice trenéra Jaroslava Šilhavého. Nejčerstvější aféra ale všechno přebíjí. V situaci a ve stavu, čím vším si elitní výběr země prochází, působí neuvěřitelně. Je to bez jakéhokoliv přehánění skandál.

Dovedu pochopit, že tlak na tým je obrovský. Zkusit vypnout a vyčistit hlavu je určitě dobrý lék. Ale musí to jít nějakým normálním způsobem. Vyrazit popíjet do vyhlášeného podniku v centru stotisícového města je neskutečně hloupý nápad. Riziko, že se tohle provalí, je skoro stoprocentní. Přemýšleli dotyční tři nad následky? Evidentně vůbec.

Hříšnici Coufal, Brabec a Kuchta se omluvili týmu. Udělali chybu, mrzí nás to všechny, reaguje kapitán Tomáš SoučekVideo: FAČR

Shodili se před všemi fanoušky, vyslali jim strašně negativní vzkaz. Nepomohli ani spoluhráčům, ani trenérskému štábu. Prostě nikomu. Tlak teď na všechny akorát vzroste. Ale uškodili hlavně sami sobě. Tenhle dýchánek se bude ještě dlouho připomínat.

Mohl s tím Šilhavého štáb něco dělat? Těžko říct. Možná ano, ale asi je nesmysl, aby někdo hlídkoval na chodbách hotelu. V týmu by měla panovat důvěra. Všichni vědí, o co se hraje. Na to, předpokládám, Šilhavý spoléhal. „Nechodíme hráčům ve dvaadvacet hodin zhasínat světla. Ale ano, cítím, že zodpovědnost na tom mám,“ reagoval například reprezentační manažer Tomáš Pešír. Tahle akce tří hráčů, již hráli v pátek v Polsku v základní sestavě, o atmosféře a stavu mužstva taky něco vypovídá. Hráči důvěru trenérů a celého realizačního týmu zklamali.

Všichni jsou profesionální sportovci, jsou do jisté míry privilegovaní. Minimálně v tom, že dělají práci, o které sní statisíce, možná miliony kluků v republice. Drtivá většina z nich na tuhle úroveň z různých důvodů nedosáhne (nemají talent, zarputilost, mívají zranění, zvítězí jiné priority, nebo nemají disciplínu a nedodržují životosprávu).

Coufal a spol. by měli být vzory, těmi, které budou chtít děti napodobovat. A věřím, že u těchto tří, nebo minimálně u některých z nich, to platí. I pro jejich obdivovatele je tohle rána. Je už v zásadě celkem jedno, jak dlouho kde byli a co pili (a zda vůbec alkohol). Před klíčovým zápasem o postup na mistrovství Evropy, které je vrcholem jednoho kvalifikačního cyklu a které je i důležité pro svazovou pokladnu, tohle není možné. V nižších soutěžích se podobné sezení dva dny před zápasem moc neřeší, i když i tam se někomu nelíbí. Ale tohle je úplně jiná liga.

Zbytek týmu se teď hlavně může a musí před duelem s Moldavskem semknout, vybojovat postup. Pak se může řešit budoucnost Coufala, Kuchty a Brabce v týmu.

Další linka? V podniku Belmondo se se třemi hříšníky potkal Tomáš Neumann, muž několika fotbalových funkcí, mimo jiné člen Výkonného výboru FAČR. Tedy člověk, který mimo jiné rozhoduje o budoucnosti Šilhavého a spol. On sám vysvětluje, že na fotbalisty narazil náhodně a že inicioval jejich odchod. Šel tam dle svých slov s dcerou, která v Olomouci studuje. Není důvod jeho verzi zpochybňovat, je jistě jeho svatým právem, co ve volném čase dělá. Je otázka, jestli po něm bude chtít obsáhlejší vysvětlení předseda asociace Petr Fousek.

Reklama