Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň, náhoda nebo zasloužený úspěch? B je správně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň jde přímo do osmifinále Konferenční ligy, po čtvrteční výhře nad Dinamem Záhřeb jí z prvního místa už nikdo nesesadí. Po krkolomném vstupu do sezony zní toto viktoriánům jako rajská hudba. Navíc postup zvládli v rekordním čase - po čtyřech zápasech, se stoprocentní bilancí. Fanoušci a experti mezi sebou vedou diskusi: je Plzeň tak dobrá nebo její soupeři ve skupině tak špatní?

Foto: čtk

Plzeň předvádí v Konferenční lize parádní výkony

Článek

Myslím, že i ti, kteří Viktorii nepřejí, by jí měli zatleskat. Vždyť včetně předkol vyhrála devět zápasů z deseti, ten zbývající zremizovala. Notně tedy přispívá do českého pohárového koeficientu.

Neobstojí stesky, že měla proti sobě slabé soupeře. Ano, nestály proti ní Arsenal, Manchester City nebo Barcelona. Není ale vůbec samozřejmé porážet ani šampiony Kosova či Kazachstánu. O chorvatském gigantovi Dinamu Záhřeb ani nemluvě.

Důkazem budiž rok stará zkušenost pražských S. Slavia, která měla podle mnohých papírově nejlehčí skupinu v historii českých účastí v Evropě, neuspěla ve skupině Konferenční ligy ve společnosti Sivassporu, Ballkani a Kluže. Sparta skončila dokonce ve 2. předkole této soutěže s norským Stavangerem.

Dva triumfy nad Záhřebem mají určitě zvuk. Nelze nevidět, že Dinamo v létě prodalo tři klíčové hráče a zabudovává do týmu nové. Nicméně i tak má obrovskou kvalitu. V srpnu sice vypadlo se Spartou v play off Evropské ligy, v úvodním duelu v Záhřebu jí ale jasně přehrálo a mohlo jít nasázet klidně pět gólů. Ať tak či onak, dvojnásobný skalp Chorvatů je cenný.

Noví majitelé Viktorie si tak jistě mnou ruce, v Konferenční lize už tým vydělal 7,2 milionů eur (přibližně 180 milionů korun). Navíc roste tržní cena hráčů. „Plzeňská značka je v Evropě vidět,“ prohlásil po čtvrtečním utkání se Záhřebem kouč Miroslav Koubek. Ta věta sedí. Ale ještě by se slušelo přidat druhou: klobouk dolů, trenére.

Reklama

Související témata: