Hlavní obsah

GLOSA: Unavená Sparta? Ukáže se na Baníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacet zápasů od startu sezony, náročný aktivní herní styl založený na presinku. V posledních zápasech se zdá, že Spartě pomalu s pokračujícím podzimem dochází šťáva. Je to pravda? Počkejme na neděli.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Sparťané čelí střele ze standardní situace v utkání s Rangers.

Článek

To Letenští cestují na Baník. Čeká je duel, v němž nedostanou ani metr prostoru zadarmo. Ostravané se budou chtít proti úhlavnímu rivalovi vytáhnout, navíc když vidí, že Sparta momentálně není v takové pohodě, v jaké byla začátkem sezony.

Přijde mi, že Spartu začíná dobíhat náročný program. Na Baníku půjde už o pětadvacáté soutěžní střetnutí v tomto ročníku. Na oporách, které doposud odehrály největší počet minut, je vidět únava. Střed pole není tak kreativní, stoperská trojice není tak pevná. Intenzita není (logicky) tak vysoká po celou dobu utkání, kupí se zbytečné chyby. Sparta dokáže zapnout, vytvořit si tlak, jen ne už tak setrvačný.

Ano, na Rangers chyběli kapitán Ladislav Krejčí a Filip Panák, což jen ukázalo, že kvalita kádru není nekonečná, aby Brian Priske mohl podobné výpadky nahradit a nepřišel sešup. Výkon Jamese Gomeze na Ibrox Stadium budiž důkazem, ale i celkové představení v Mladé Boleslavi, ani doma proti Bohemians to nebylo ono.

Únava se podle mě projevuje i na výkonech směrem dopředu. To se týká hlavně situace kolem Lukáše Haraslína. Slovenský křídelník byl zraněný, přibližně měsíc nehrál. Sám mluví o tom, že načerpal energii, a na hřišti je to znát. Stačí mu pár minut a je nebezpečný, rozdílový.

Jenže hromadně dobít baterky momentálně nelze. Sparta v pátek přilétá ze Skotska, následuje dlouhá cesta na nedělní ligový zápas do Ostravy. V této situaci nic příjemného. Právě duel na Baníku ukáže, zda sparťané dokáží posbírat zbytek sil a před reprezentační pauzou urvat potřebné tři body, klidně za cenu spíše bojovného výkonu a morálu, ale hlavně koncentrovaného.

Následovat budou dva týdny, během kterých se velká část kádru rozjede po národních týmech. Zbytek může doléčit případná zranění a opravdu si lehce odpočinout, na druhou stranu Brian Priske potřebuje ještě kvalitněji připravit hráče ze širší rotace základní sestavy, aby byli schopnější nahradit parťáky, kteří naskakují pravidelně.

Spartu čeká důležitá část podzimu a celé sezony, v níž se rozhodne, zda bude na jaře hrát evropské poháry. Radost má určitě z ligového losu, do konce roku hraje pět kol, z toho třikrát doma. Konkrétně se Zlínem, Jabloncem a Teplicemi, k tomu výjezd do Pardubic. Papírově jde o střetnutí, která by úřadující mistr měl zvládnout i za použití větších změn v sestavě. Rozpoložení a současný stav Sparty však ukáže neděle a Baník.