Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň ztratila své zbraně i štěstí. Situace s Bílkem je nejasná

Zmar, bezradnost, frustrace a k tomu ještě kopec smůly. Pro jarní výkony fotbalové Plzně bychom našli hodně výrazů, většinu z nich negativních. Viktoriány momentálně trápí to, co obhájce titulu zdobilo v minulé sezoně. A když vás ještě opustí jakákoliv štěstěna, je z toho nedělní prohra 1:2 s Bohemians, která byla asi odrazem všeho, co tým stále ještě hlavního trenéra Michala Bílka sužuje.

Foto: Sport.cz/Právo - Vlastimil Vacek

Zklamaný Tomáš Chorý z Viktorie Plzeň po utkání s Bohemians.

Článek

Čtyřikrát z posledních osmi kol se Plzni stalo, že vedla, ale vítězství si nechala protéct mezi prsty. V těchto zápasech vydolovala jediný bod za domácí remízu s Olomoucí, proti Hradci, Slavii a naposledy Bohemains putovaly všechny body k soupeři. Přitom právě schopnost udržet vedení a vítězit minimálním rozdílem, i když herní projev třeba nebyl ideální, zdobila Viktorii v minulé sezoně. A celkem často i na podzim, po kterém vedla ligu.

K tomu připočtěme devět zápasů v řadě, v nichž Západočeši neudrželi čisté konto. Dvě velké zbraně, které klubu pomohly k poslednímu titulu, jsou najednou fuč. Proč? Někdy pasivita, často zbytečné chyby, viditelná bojácnost a absence slavného sportovního štěstí, o kterém ještě bude řeč.

Na světě je krize a propad na třetí místo s pětibodovým odstupem na Slavii i Spartu. Matematicky Plzeň stále ve hře o titul samozřejmě je, do konce zbývá s nadstavbou ještě jedenáct kol. Na trávníku jsou však pražská S aktuálně daleko před ní. Názor na rozdíl oproti Slavii si mohli všichni udělat minulý víkend v Edenu. Sparta je pak v laufu, oplývá energií, sebevědomím a co je nedůležitější – vyhrává.

Plzeň navíc opustilo jakékoliv štěstí, vlastní gól proti Bohemians po billiardu Lukáše Hejdy a Tomáše Chorého je nejlepším důkazem. K tomu se při rozhodující trefě přidalo zaváhání Jindřicha Staňka, hrdiny při tažení za titulem a do Ligy mistrů a žhavého kandidáta na Fotbalistu roku. Zmar dokonán, Staňkovy emotivní i odevzdané reakce mluvily za vše.

Naopak šance jsou. S Olomoucí byla Plzeň jasně lepší, proti Klokanům odehrála v úvodním dějství možná nejlepší poločas na jaře. Po změně stran pak pálili tutovky Adam Vlkanova nebo Matěj Vydra. Kanonýr Tomáš Chorý razítkoval tyče a troufám si říct, že ještě na podzim by v každém ze zmíněných duelů minimálně jednou skóroval. „Stojí to za prd, máme na sobě deku. Jindy prostě i z ho*na dáte gól, teď trefujeme tyčky a gólmany," glosoval v neděli trefně Vydra.

Recept je asi jediný – do šancí se stále dostávat a „ono to přijde". Často parodovaný výrok ze seriálu Okresní přebor „čím víc gólů dáme, tím víc bodů máme" si mohou v kabině vytesat do zdi. Plzeň se může chytnout jediným zápasem, podobně jako na podzim Sparta, kdy po debaklu v derby vyhrála právě ve Štruncových sadech.

Do té doby bude samozřejmě stále více vyvstávat otázka, jak řešit budoucnost Michala Bílka. Přiznám se, jasný názor nemám, rozumných argumentů je na obou pólech hodně. Tým by potřeboval rychlý impuls, jaký nový kouč rozhodně může přinést. V momentě, kdy by na Viktorii v tabulce výrazně tlačily další týmy, by asi nebylo o čem a nejideálnější by bylo kouče, jemuž v létě končí smlouva, odvolat. Nebojovat příští ročník o základní skupinu evropských pohárů by bylo tristní nejen ze sportovního pohledu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek gestikuluje během utkání Fortuna ligy.

Plzeň má však na třetím místě ZATÍM pohodlný devítibodový polštář a hlavně – před námi je reprezentační přestávka. Dva týdny plné možností. Kádr Západočechů zůstává, až na Staňka s obráncem Václavem Jemelkou a záložníkem Erikem Jirkou, kompletní, na rozdíl od Sparty i Slavie. Čas na trénink, vyčištění hlav a hledání změn, které přivedou Plzeň zpět do pohody, je poměrně velký. A to je zřejmě lepší s trenérem, jenž mužstvo dobře zná.

Měla by Plzeň odvolat trenéra Michala Bílka?
Ano
21,3 %
Ne
78,7 %
Celkem hlasovalo 1708 čtenářů.

Reklama