Hlavní obsah

GLOSA: Progres obrany Plzně. Jenže ty penalty…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Plzni si mohou po rozpačitém startu sezony začít pomalu gratulovat. Zdá se, že trenérskému týmu se podařilo najít ideální složení obranné řady. Stoperská trojice Lukáš Hejda, Sampson Dweh a Robin Hranáč funguje v rámci celé defenzivní hry v posledních duelech výborně. Jenže pak jsou tu penalty, které mohou Viktorii strašně mrzet…

Foto: S využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Jindřich Staněk na archivním snímku

Článek

Možná se můžeme bavit o smůle, jenže faktem je, že proti Plzni se v prvních deseti soutěžních utkáních kopalo deset penalt. Hned ve třech byl namočený kapitán Lukáš Hejda, jednou Erik Jirka a Jhon Mosquera. Hra rukou, neohrabanost. Důvody k odpískání pokutových kopů jsou ve většině případů zbytečné.

Plzeň už to stálo body s Hradem Králové či Teplicemi a nutno říct, že nebýt inkasovaného gólu v Kostanaji, určitě by se Západočechům dýchalo lépe. Přeci jen přivést si do domácí odvety dvougólový náskok by bylo příjemnější. Jenže kazašský celek se díky vstřelené brance dostal pro zbytečně znovu do hry.

Právě podobné situace mohou Plzeň v těch opravdu důležitých fázích sezony strašně mrzet, byť jde opravdu občas o smolné momenty. Nechci nic přivolávat, ale opakuji – ⁠odjíždět z Kazachstánu s dvougólovým polštářem by bylo daleko lepší. Takhle hráči Tobolu cítí znovu možná už nečekanou šanci proklouznout do základní skupiny Konferenční ligy.

Stadion v Kostanaji dvě hodiny před výkopem utkání s Plzní, nechybí policie a ochranka.Video: Jiří Lizec

To vše je kaňkou na jinak stále se lepšící obranné hře Viktorie. Trenér Miroslav Koubek se svým týmem našel optimální složení, kdy zkušeného Lukáše Hejdu doplňují na stoperu mladí a pohybově i rychlostně zdatnější Sampson Dweh a Robin Hranáč. S nimi logicky úzce spolupracují všichni další na trávníku od Jindřicha Staňka, přes Cadua a Lukáše Kalvacha až po útočníky.

Zatímco Dweh je po přestupu z druholigového Vyškova jedním z objevů sezony, Hranáč se ukázal v dresu Pardubic i v reprezentaci do 21 let a byla by u obou velká škoda, pokud by nenastupovali. Vždyť od té doby, co je například Hranáč v základní sestavě, Plzeň z osmi zápasů jednou remizovala a sedmkrát vyhrála.

Progres u celkové defenzivy Viktorie je zápas od zápasu strašně znát, zmíněná trojice roste každou společně odehranou minutou. Pravda se zřejmě ukáže až v těch opravdu těžkých duelech, ale také proti Tobolu, ve velmi složitém utkání, si viktoriáni směrem dozadu počínali jistě a sebevědomě. Tedy až na tu penaltu…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.