Hlavní obsah

GLOSA: Pulkrab do Slavie? Risk. Poslední třaskavé příchody varují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý rezonuje fotbalovým prostředím zpráva, že Slavia k sobě vábí útočníka Sparty Matěje Pulkraba. Interes štábu trenéra Jindřicha Trpišovského o čtyřiadvacetiletého odchovance úhlavního rivala je logický proto, že Pulkrabovi končí smlouva a sehnat kvalitního forvarda vázaného někde kontraktem je těžké a nákladné. Celá akce má ale samo sebou i velká rizika.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Matěj Pulkrab má namířeno do Slavie.

Článek

Je jedno, jak je Pulkrab v komunikaci se Spartou upřímný a férový, jak informuje deník Sport. Přebrodění Vltavy z jedné strany na druhou a převlečení rudého dresu za červenobílý (nebo opačně) vyvolá vždy a za jakýchkoliv okolností vášně, odsouzení a zlou krev. S tím musí Pulkrab, pokud se pro Slavii nakonec opravdu rozhodne, počítat stejně jako s tím, že na sebe nahrne daleko větší očekávání, než kdyby šel kamkoliv jinam.

Typologicky by měl sešívaným co nabídnout. Důrazného útočníka se slušnou orientací v pokutovém území Slavia zejména v zápasech české ligy potřebuje. Ostatně touhle pozicí se na startu jara intenzivně zabývala a dokonce uvažovala o návratu své stále aktivní legendy, jenže možný přesun Milana Škody z Mladé Boleslavi do Edenu nakonec brzy utnulo jeho zranění.

Místo v sestavě by ale Pulkrab určitě neměl zaručené, i když s ním má Trpišovský dobrou zkušenost z Liberce. V útoku červenobílých figuruje Yira Sor, jemuž sedí zejména utkání v evropských pohárech. Větší prostor si vydobývá talentovaný Daniel Fila, v němž vidí v Edenu obří budoucnost, a i vzhledem k jeho vysoké pořizovací ceně z Mladé Boleslavi by měl dostávat důležitější roli. Je tu neúnavný pracant Stanislav Tecl, alternativními variantami jsou Ivan Schranz či Ondřej Lingr.

Pulkrab by dodal novou možnost, pracovitostí by se do slávistického stylu hodil, ale jeho limitem by byla relativně častá zranění. Pak je otázkou, jak by se ve světle velkých nároků po třaskavém přesunu vyrovnal s tlakem, který by jeho i trenérský kolektiv zákonitě obklopil.

Trpišovský umí hráče rozvíjet, pracovat s nimi, nacházet jim i třeba nové a překvapivé role. Jenže v případě dvou posledních velkých a kontroverzních příchodů, které rozproudily obří emoce, jeho aura a schopnosti úplně nezafungovaly.

Srdjan Plavšič se ze Sparty do Slavie přesouval před rokem za divokých okolností. Žádné terno nepředstavuje. Ano, v určité chvíli pomohl, zejména když byl přeškolen z křídla na krajního beka, ale tahounem a opěrným bodem v sestavě se zatím rozhodně nestal.

Stanislav Levý rozebírá přestupové strategie Sparty. Úryvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Hostování explzeňského útočníka Michaela Krmenčíka z belgických Brugg dopadlo ještě hůř. Na podzim sice několika góly a asistencemi pomohl, ale herně nepřesvědčil. V zimní přípravě se mu sice trenéři hodně věnovali, nicméně jeho jarní bilance se omezila i kvůli zdravotním problémům na dva nulové starty a jeho mise v Edenu spěje ke konci v podobě fiaska.

Zpět k Pulkrabovi. Tyhle příklady jsou varováním a dokladem, že ani Trpišovský není všemocný a neomylný. A že výbušný přesun není jednoduché ustát a v atmosféře velkých očekávání pracovat a zlepšovat se. I proto by byl Pulkrabův transfer do Edenu riskem pro všechny.

Reklama