Hlavní obsah

GLOSA: Remíza v Turecku je zbytečná. Slavia by potřebovala dva Holeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Remíza 1:1 v Turecku se Sivassporem není pro fotbalisty Slavie při vstupu do základní skupiny Konferenční ligy fatální, ale je mrzutá a zbytečná. V nastaveném čase mohli červenobílí vyhrát, Lukáš Provod neproměnil penaltu, což bylo jakýmsi symbolem jejich mdlého vystoupení.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Slávista Moses Usor (vlevo) v souboji o míč s Clintonem Njiem ze Sivassporu.

Článek

Přitom sešívaní se ocitli i přes několik absencí, na které se ale trenér Jindřich Trpišovský nevymlouval, ve výhodné pozici. Zvládli psychicky náročná předkola proti nepříjemným soupeřům, mohlo se jim ulevit. Navíc Sivasspor se evidentně nenacházel v pohodovém rozpoložení, protože stále čeká na první soutěžní výhru v nové sezoně.

Navíc už po čtyřech minutách český celek vedl. Všechny plusy ale zahodil. Slavia brzy vypadla z role, kdy diktovala ráz utkání. Petr Ševčík a spol. začali kupit chyby, nebyli správně agresivní a celkově nastavení, v ofenzivě postrádali větší drajv a efektivitu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Slávista Taras Kačaraba (vlevo) v souboji s Mustafou Yatabarém ze Sivassporu.

Je to alarmující, protože Slavia nepředvedla první matný výkon na podzim. Nepřesvědčivě působila proti Hradci Králové, v Aténách proti Panathinaikosu nebo v Čenstochové proti Rakówu.

Je dobře, že Trpišovský a spol. projevují sebereflexi a jsou k sobě kritičtí. Vědí, co je pálí, a zapracují na odstraňování nedostatků. V Edenu budou však během podzimu muset mimo jiné vyhodnocovat, jestli je kádr vůbec dobře poskládaný. Početně hutná je soupiska Slavie dost.

Sešívaní potřebují být přesnější a koncentrovanější. Tvořivost vepředu hodně závisí na tom, zda bude mít Ševčík den, nebo ne. Obecně se červenobílí často perou s produktivitou.

Dlouhodobě leží jeden z problémů ve středu obrany a defenzivní činnost se v posledních dvou prověrkách na Slovácku a proti Sivassporu zlepšila stažením kapitána Tomáše Holeše na stopera. V jednom případě nahradil Eduarda Santose, ve druhém Tarase Kačarabu. Jenže Holeš je pro Trpišovského koncept důležitý i jako defenzivní záložník, což je jeho hlavní post. Kouč by hradeckého odchovance potřeboval dvakrát.

Základní skupina Konferenční ligy ale teprve začala, Slavia zůstává favoritem. I přes klopýtnutí v Turecku platí, že disponuje kvalitou, aby v ní skončila první.

Reklama