Hlavní obsah

GLOSA: Slavia hrne čtvrtfinále, ale koeficient klesá. Český svéráz dopadá na ligu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prokletí má jméno Feyenoord. Nejen pro slávisty, ale také pro celý český fotbal. Sešívaní proti týmu z Rotterdamu nastoupili hned čtyřikrát v sezoně, neporazili ho však ani jednou. Jejich další spanilá jízda pohárovou Evropou proto skončila ve čtvrtfinále Konferenční ligy. Vyřazení posledního zástupce znamená trvalý sešup na žebříčku koeficientů UEFA. České kluby mají pro nejbližší dvě sezony rezervována pouhá čtyři místa v pohárových soutěžích místo pěti, na která si v minulých letech zvykly.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Jaký dopad bude mít vyřazení Slavie na českou ligu?

Článek

Červenobílým se nedá vytknout nic. Naopak, pod trenérem Jindřichem Trpišovským potřetí za poslední čtyři sezony došli do čtvrtfinále evropského poháru. Český mistr národní koeficient dlouhodobě drží, chybí mu však větší podpora Sparty, Plzně a dalších zástupců.

Dostavil se tak hořký paradox. Zatímco šampion hrne čtvrtfinále, koeficient klesá. Český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2023/24 v evropských pohárech jen čtyři zástupce. Po vyřazení Slavie je totiž jisté, že tuzemské týmy nedosáhnou na 15. místo žebříčku národních koeficientů UEFA, zaručující pět účastníků. Čtyři místo dosavadních pěti klubů v pohárech bude mít český fotbal už i v příštím ročníku.

Pouze čtyři zástupce bude mít poprvé od ročníku 2014/15, od té doby ho vždy reprezentovalo na evropské scéně pět mužstev. Navíc přišel o jedno ze dvou míst v kvalifikaci Ligy mistrů. Do prestižní soutěže půjde jen šampion, zbylou trojici bude čekat Konferenční liga.

Zklamaný Jindřich Trpišovský. Dali jsme do toho všechno, ale ve druhé půli to nestačiloVideo: Sport.cz

Neblahý vývoj má samozřejmě dopad na domácí Fortuna ligu. Při zavedení nadstavby jejím smyslem bylo, že v každé ze tří skupin bude po základní části ještě o co hrát. Nejen o titul a záchranu, ale také v prostřední skupině.

Dokud měli Češi pod palcem pět místenek do pohárů, jmenovala se skupina o Evropu. Vítěz střední pasáže se totiž utkával s pátým týmem z elitní skupiny o postup do předkola Evropské ligy.

Jenže páté místo v pohárech je fuč, což atraktivitu společnosti na sedmém až desátém místě po základní části devalvuje. Znamená sice jistotu záchrany, o poháry v ní už ovšem nejde. Proto se přejmenovala na skupinu o umístění.

Jejímu vítězí nabízí prémii 1 milion korun a lepší nasazení v domácím MOL Cupu. Každá zlatka dobrá, ale třeba proti podzimnímu zisku Jablonce jde přece jen o drobné. Severočeši díky účasti ve skupině Konferenční ligy vydělali 114 milionů korun a navrch čekají na podíl z market poolu.

Jelikož v Čechách není o spekulace nikdy nouze, objevily se také prognózy, že i onen jeden milion může být pokušením. Prvních pět týmů je odskočeno od zbytku tabulky. Ve skupině o titul je tak nejisté pouze obsazení šestého místa, které dvě kola před koncem základní části drží nováček z Hradce Králové.

Sami Votroci se nabízené šance trochu zalekli. V případě postupu mezi elitu stejně na víc než šestou příčku reálně nedosáhnou, navíc by se jim mohlo stát, že sezonu zakončí čtyřmi, pěti porážkami...

Kiks brankáře Aleše Mandouse. Nedoplácí Slavia na střídání brankářů?Video: Sport.cz

Proti tomu je milion pro vítěze skupiny o umístění přece jen lákavý, tak proč by se Hradec, Mladá Boleslav, Olomouc, Liberec či České Budějovice měly mezi elitu hnát, poukazují škarohlídi.

Samozřejmě pro soutěžní hledisko, nášup kvalitních zápasů pro hráče. A také pro dvě atraktivní domácí představení pro fanoušky, protože tým z šesté příčku bude v nadstavbě hostit prvního s druhým, za dané podoby tabulky Slavii a Plzeň.

Vyprávějte to ale zrovna Votrokům, kteří do vyhnanství v Mladé Boleslavi stejně davy svých příznivců nepřitáhnou, připomínají našeptávači.

Velké štěstí pro soutěž, že Olomouc se v minulém kole proti pochybnostem postavila. Remizovala s Plzní, čímž ji připravila o první příčku. Co nedokázali sešívaní v přímém souboji s Viktorií, zvládli až Hanáci na svém trávníku.

Za dané konstelace se ovšem spekulace vynoří asi vždycky. Řešení je jasné, ale složité. Vybojovat zpátky pátou místenku do Evropy. Což je fuška na léta...

Reklama

Související témata: