Hlavní obsah

GLOSA: Slavia je pořád v těžké pozici, ligu čeká absolutní vrchol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy se říká, že je lepší na titul útočit z druhého místa, tlačit na lídra, znervózňovat ho a čekat na chybu. V případě fotbalové Slavie to úplně neplatí. Ačkoliv sešívaní v lize figurují na druhé příčce s dvoubodovou ztrátou na Spartu, se kterou se v sobotu na jejím hřišti utkají, leckdo má větší očekávání právě od party trenéra Jindřicha Trpišovského než od jejího věčného rivala.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Derby mezi Spartou a Slavií vyznělo pro sešívané

Článek

Důvodů pro takové uvažování je několik. Slavia má za sebou brilantní týden, kde naplno demonstrovala své schopnosti. Ve středu ovládla finále domácího poháru, když porazila Spartu u ní na Letné 2:0, byť síly na tribunách byly početně vyrovnané. Soupeře v mnoha aspektech předčila a celkově vypadá v lepší formě než soubor kouče Briana Priskeho.

V neděli červenobílí smetli Bohemians 6:0, zatímco rudí uklohnili výhru 1:0 v Olomouci. Ale jednoznačně platí, co říkali i sami sparťané: hlavní jsou body, na krásu se teď nehraje.

Oba týmy drží situaci ve svých rukách, Slavia je ale v podstatně těžší pozici, ačkoliv aktuální rozpoložení hraje pro ni a Trpišovský má víc možností, jak se sestavou zamíchat než Priske.

Sešívaní ale potřebují na Letné nutně vyhrát. Pokud se tak nestane, Sparta se titulu zásadním způsobem přiblíží, ačkoliv dánský odborník na její lavičce (zcela logicky) pokorně upozorňuje na fakt, že pak budou ve hře ještě další důležité body.

I remíza by Spartě pomohla. Ve zbylých třech zápasech by si pak případně mohla dovolit i jednou remizovat. Výhra by Letenské poslala do absolutně komfortní pozice.

Sparta hraje do posledních minut. Diskuze v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Slavia je tak pod tlakem. V Edenu už sice svůj vyhlášený cíl splnili. Chtěli v sezoně trofej, kterou mají. Titul je však víc, a hlavně jako jediný umožňuje zahrát si v předkolech o Ligu mistrů, což je obří motivace, zvlášť při vzpomínce na počínání Plzně v milionářské soutěži. Vidina, že se lze dostat mezi evropskou honoraci, je pro obě „S" jistě hodně lákavá.

Sešívané čeká těžká práce. Sparta může mít jisté problémy, ale probudila v sobě velké odhodlání, správnou mentalitu, kterou už Priske nejednou ocenil. A doma je prostě silná. Je v lepší pozici, ale potřebuje se popasovat se silou Slavie a natěšením sparťanského lidu, který vyhlíží ukončení devítiletého titulového půstu. Ustojí to Ladislav Krejčí a spol.? Uvidíme stejně jako v případě Slavie. Ligu však v sobotu od 18 hodin čeká zápas, který bude jejím absolutním vrcholem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.