Hlavní obsah

GLOSA: Sparta prošla všemi třemi soutěžemi, z Evropy se bez fanfár vypařila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paradoxní sezona. Inovace evropských pohárů nabídla Spartě jedinečnou šanci ochutnat všechny tři soutěže. Její výkony však byly sestupné, nikoho neoslnila. V závěrečném dvojzápase s Partizanem Bělehrad byla doslova marná, takže si málokdo všimne, že při pátečním losu budou fotbalisté z Letné chybět. Českou káru dál potáhne už jen osamocená Slavia. Její rival během ročníku opět bolestně pocítil, že vytoužený návrat do Ligy mistrů zůstává i pod vedením vzývaného Pavla Vrby pouhou fikcí.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Zklamaní sparťanští fotbalisté

Článek

Cesta kolem Evropy za jednu sezonu. Sparta se v ní představila ve všech třech pohárových soutěžích. Po vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů s Monakem přešla do skupiny Evropské ligy, kde obsadila ve skupině 3. místo za Lyonem a Glasgow Rangers a před Bröndby Kodaň.

Až do minulého ročníku by tak zimu nepřežila a skončila. Díky novince se však ještě přesunula do nově založeného poháru číslo tři, po pěti letech si zase zahrála i na jaře a odbyla si premiéru v Konferenční lize.

Jak s šancí darovanou díky inovaci herního formátu naložila? Hanebně a laxně, měření s Partizanem Bělehrad zoufale nezvládla. Její sok sice dominuje doma v Srbsku, ani on však v Evropě nezáří. Svým výkonem na Letné ukázal, proč se do jarní části evropských pohárů vrátil po čtyřech letech.

Přesto v Praze vyhrál, což zápolení o postup do osmifinále rozhodlo. Na horké bělehradské půdě se Sparta trochu zmátořila až v závěru během přesilovky proti deseti, ale obrovské rozčarování z bezduché produkce už zaretušovat nemohla.

Jestliže Pavel Vrba dostal za cíl vrátit Spartu do Ligy mistrů, celkové hodnocení její pohárové sezony je dost tristní. Sehrála v Evropě celkem dvanáct zápasů. A kolik se jich jí povedlo? Vlastně jen dva! Odveta v předkole s Rapidem Vídeň, díky níž si zajistila podzim v pohárech. A pak ještě domácí duel s Rangers v ojedinělé atmosféře před dětským publikem.

Výhra nad Bröndby byla na závěr skupiny upachtěným razítkem na přestup o pohár níž. V něm přišel totální výbuch, beznaděj a marnost.

Pokud se chce Sparta ucházet o Ligu mistrů i v příští sezoně, musí získat český titul, jiná cesta už z domácí soutěže není. Na vedoucí tandem Slavia, Plzeň však zatím ztrácí a vzhledem k jejím aktuálním výkonům si asi málokdo vsadí, že je ve zbytku jara trumfne.

Pokud si na Letné malovali, že každý duel na pohárové scéně přinese mladému týmu velké zkušenosti, konfrontace s Partizanem byla pro Spartu neúprosným zrcadlem. Z Evropy se bez fanfár a zcela po zásluze vypařila.

Související témata: