Hlavní obsah

GLOSA: Špíny se vylilo už dost. Český hokej musí v horké sobotě najít lídra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít mezi kvintetem adeptů na křeslo prezidenta hokejového svazu ideálního uchazeče jednoduše nelze. Každý z nich je neutěšeným stavem národního sportu z minulosti dotčen.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia.cz

Dosavadní šéf Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král skončil. Kdo bude jeho nástupcem?

Článek

Jsme ale na křižovatce. Volební výsledek konference určí, jakým směrem v nejbližších dvou letech český hokej vykročí. Na vítězi bude, aby prokázal především manažerské schopnosti.

Rozhodně nemusí být odborník na všechno, co hokej řeší. Bude se od něj ale vyžadovat, aby nastavil funkční systém, správně delegoval zodpovědnost, určil cíle a kontroloval jejich plnění.

Šéf svazu musí vnímat potřeby celého hokejového prostředí, také volbu nerozhoduje jen extraligová čtrnáctka, ale také daleko početnější výkonnostní základna. Předvolební hesla a tvrzení bývají často líbivá, ale realita zcela jiná. Důležité je dívat se na to, jak různá tvrzení kandidátů ladí s tím, co ve své kariéře dosud dělali. Rozhádané hnutí nutně potřebuje silného a otevřeného a pozitivního lídra.

Neustálé mediální přestřelky, jejichž rostoucí kalibr i zvyšující se nánosy špíny jen odhadují schopnost aktérů používat podlé způsoby a doslova ničivé zbraně. Poškozují jméno českého hokeje a je vlastně jedno, jestli je ovládá k odchodu pod tlakem okolností přinucený exprezident Tomáš Král nebo nejhlasitější kritik českého hokeje Petr Dědek. Ten často pálí až bezhlavě, ale na druhé straně u toho odhaluje spoustu nešvarů či podezřelých praktik.

Stávající výkonný výbor se sice ohrazuje proti Dědkovým údajným lžím, urážkám a dehonestacím a vydává rozhořčené stanovisko, že majitel pardubického Dynama se k takovým krokům uchyluje vždy, když nejsou naplněny jeho osobní ambice a ekonomické zájmy jeho firem. Bohužel pokus o konstruktivní dialog schází. Dědek měl možnost zcela legitimně prosadit na konferenci své názory prostřednictvím vlastní kandidatury a je asi škoda, že se jí vzdal.

Jenže ke konci Královy éry se svaz personálně i myšlenkově skutečně ocitl v izolací a zůstával neprodyšně uzavřen před světem, takže je nutná změna. Klíčové bude i okamžitě začít potírat klientelismus i snažit se vymítat protekční vztahy a službičky v hokejovém prostředí. Jen tak lze totiž celé hnutí uklidnit a dosáhnout toho, aby táhlo za jeden provaz. Špíny se vylilo už dost. Český hokej skutečně potřebuje lídra, který stmelí rozklížené hnutí. Každopádně nás v pražském hotelu Clarion čeká horká sobota, a to bez ohledu na předpověď počasí.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: