Hlavní obsah

GLOSA: Takhle živelně nebude hrát v lize proti Slavii nikdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský hovořil po drtivé výhře 6:0 nad Šeriffem Tiraspol v Evropské lize o oslavě fotbalu a balzámu po posledních zápasech v lize, krajní obránce či záložník David Douděra přidal, že v Evropě se hraje víc fotbal. Dlouhodobě je vidět, že sešívaným takticky méně svázané pohárové partie sedí. Takhle živelné ale duely ve Fortuna lize asi jen těžko budou.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Glosa Jana Malého k zápasu Slavie v Evropské lize.

Článek

Tuzemští soupeři tuší, že kdyby chtěli hrát se Slavií otevřenou hru, mohli by dopadnout špatně. S volností, naivitou a nedůrazem, jak předvedl ve čtvrtek večer v Edenu moldavský mistr, se sešívaní v lize až na výjimky nesetkají. Česká soutěž má svůj specifický profil, hráči jsou fyzicky dobře připravení, týmy takticky propracované. Proti Slavii (i Spartě nebo Plzni) se chovají pragmaticky, vše (logicky) podřizují úspěchu.

Zápasy, hlavně ty venkovní, se tak často mění pro Trpišovského partu v boj. Ve složité dobývání, kdy hra neplyne a emoce pracují. Na druhou stranu, když měly Slavia se Spartou nedávno ve vzájemném souboji ideální možnost poměřit se v otevřeném zápase, předvedly jedno z nejotřesnějších derby v historii, které vůbec nebylo o fotbale a skončilo ostudou pro všechny jeho aktéry.

Slavia naložila Tiraspolu šest gólů. Protrhla střelecké trápení z posledního období? V Edenu věří, že takhle budou pokračovat i v lize. Těžko říct, jestli to tak opravdu bude. Dávat góly proti českým sokům bude pro Mojmíra Chytila a spol. složitější než proti zranitelnému a nekompaktnímu moldavskému celku. Tiraspol špatně bránil, týmy v české lize takové nejsou.

Další klíčová věc, která Slavii ve čtvrtek pomohla, byl rychlý gól. Vzápětí přišel druhý. To vždy mužstvo nakopne a soupeři oslabí sebevědomí a přinutí ho přemýšlet ofenzivněji. V lize to tak nebývá.

Slavia však začala Evropskou ligu báječně a nebude v ní ustupovat ze své strategie. Na AS Řím pojede pravděpodobně s odhodláním rozdat si to se skvadrou slovutného kouče Josého Mourinha na férovku. Jen dobře. Bude to zajímavá konfrontace. A třeba další balzám.

Reklama