Hlavní obsah

GLOSA: Trumf Slavie v boji o titul? Trpělivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Slavia získala v éře trenéra Jindřicha Trpišovského už plno charakteristik. Běhavá, fyzicky zdatná, plná univerzálních hráčů, útočná, agresivní, schopná pomoct si střídáními. V posledních týdnech buduje nový znak: je trpělivá. Tahle vlastnost může být důležitá v přetahované o mistrovský titul se Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Petr Ševčík a Matěj Jurásek ze Slavie oslavují gól během utkání s Bohemians

Článek

Po sobotní porážce 1:2 v Edenu na tenhle rys upozornil trenér Bohemians Jaroslav Veselý. „Slavia je tak zkušené mužstvo, že ji nevykolejí, když je stav dlouho 0:0. Umí tlak vygradovat a poradit si s tím,“ říkal Veselý hráčům při taktické přípravě u videa a po zápase i na tiskové konferenci.

Slavia nepanikaří ve chvíli, kdy jí hra drhne, což v sobotu proti Bohemians v první půli rozhodně platilo. Zůstává sebevědomá. Věří ve vlastní síly. Je přesvědčená, že zápas strhne pro sebe.

Neutuchající víra sešívaným pomohla například v prvním jarním zápase proti Jablonci, kdy dali vítězný gól na 4:3 v sedmé minutě nastavení, nebo proti Pardubicím, kdy se poprvé trefili v 66. minutě.

„Tým je teď na dobré vlně, kterou si musíme udržet. V zápasech přijdou těžší momenty, jako byl třeba gól na 1:1 na Slovácku. V tu chvíli si musíme udržet psychickou konstantu. Mužstvo si momentálně věří. I ve velkých ligách na příkladu Leverkusenu nebo v Anglii vidíme, že se zápas láme třeba v 95. minutě. Je potřeba být trpělivý,“ poznamenal kouč Trpišovský.

Trpělivost je vlastnost vítězů. Ne, Slavia není Leverkusen. Takové přirovnání by bylo velmi troufalé, a vlastně až nepatřičné. Ale psychickou sílu a odolnost v sobě živí. Je to pro ni důležité a cenné i proto, že kádr se de facto v každém přestupovém období obměňuje. Noví hráči musejí rychle přijmout novou roli, vstřebat tlak a nutnost být v každém zápase úspěšní. Pomáhají lídři v čele s Tomášem Holešem nebo Lukášem Provodem.

Trpělivost může být pro družinu z Edenu trumfem v boji o titul. Přijdou pro ni těžké prověrky. Třeba hned příští týden v Plzni. Nebo v nadstavbě proti Spartě. Pokud zůstane Slavia klidná a nebude chvátat, bude mít větší šanci uspět.

Reklama